Mandić traži zakon o parlamentarnoj istrazi

Predsjednik anketnog odbora očekuje težak posao u vezi sa prikupljanjem dokaza korupcije u privatizaciji Telekoma, zbog čega će tražiti bolje zakonske osnove
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2012. 09:30h

Institut parlamentarne istrage nije razrađen zakonom i predložiću kolegama iz Anketnog odbora već na konstitutivnoj sjednici predlog zakona o parlamentarnoj istrazi, koji bi zajednički mogli staviti u skupštinsku proceduru. Tim zakonom i poslovnikom o radu bile bi u potpunosti propisane procedure prikupljanja podataka kao i odnos sa drugim institucijama, rekao je u razgovoru za “Vijesti” predsjednik anketnog odbora za parlamentarnu istragu slučaja korupcije u privatizaciji Telekoma Crna Gora Andrija Mandić.

" Predlog teksta zakona i poslovnika o radu Odbora predaću kolegama kako bi, ako se složimo, zajednički inicirali održavanje sjednice parlamenta. Na tom zasjedanju mogli bi zakonskim putem omogućiti članovima anketnog odbora pristup tajnim podacima kako bi nesmetano ostvarili uvid u dokumentaciju koja ima propisanu oznaku povjerljivosti a odnosi se na ovu privatizaciju", kazao je Mandić.

On je rekao da je anketni odbor, nakon konstituisanja prije 10 dana, već napravio prve korake.

Anketni odbor, nakon konstituisanja prije 10 dana, već napravio prve korake

"U razgovoru sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem dogovorio sam se o načinu podrške koju će dobiti anketni odbor od skupštinskih službi i tom prilikom sam uspio da u grubim crtama skiciram plan rada tog novoformiranog skupštinskog tijela. Konstitutivnu sjednicu anketnog odbora zakazaću za 9. mart, kako bi usvojili poslovnik o radu i dogovorili se o planu rada", naveo je Mandić.

Mali broj osumnjičenih

Na pitanje kako će se parlamentarna istraga odraziti na zvaničnu istragu koju sprovodi Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), Mandić je kazao da se radi o suštinski drugačijem postupku.

"Od 2006. godine, kada je pokrenuta istraga u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u vezi sa korupcijom prilikom privatizacije Telekoma Crna Gora, u našem tužilaštvu su se više trudili da zataškaju čitav slučaj nego da utvrde konkretne činjenice i korumpirana lica privedu pravdi. U tužilaštvu, ipak, postoji određeni broj dokumenata u koje su uvid imali članovi Odbora za bezbjednost a koji bi mogli biti upotrebljivi i u parlamentarnoj istrazi. Zato je neophodno da i članovi anketnog odbora dobiju pristup toj dokumentaciji kao i onoj drugoj koja je u međuvremenu pristigla sa određenih međunarodnih adresa", saopštio je Mandić.

On je kazao da su svi oni koji su u ime države i preduzeća Telekom Crna Gora učestvovali u privatizaciji na spisku svjedoka, od kojih će anektni odbor tražiti podatke.

"Svakako da nam važne informacije mogu dati i oni koji su pružali razne vrste usluga pri zaključivanju ovog posla. Kada se sva ta imena popišu i stave u registar potencijalno osumnjičenih osoba taj broj je veoma mali", kazao je Mandić.

Može se očekivati “da oni koji su počinili teško krivično djelo urade sve što je u njihovoj moći da ne budu otkriveni”

Zadatak neće biti lak

Govoreći o mogućim problemima, on je rekao da se može očekivati “da oni koji su počinili teško krivično djelo urade sve što je u njihovoj moći da ne budu otkriveni”.

"Problem za kriminalce, u konkretnom slučaju, predstavlja okončani sudski postupak u SAD i priznanje direktora Mađar telekoma o korupciji u Crnoj Gori i Makedoniji. Očekujem da će oni drugi koji su učestvovali u privatizaciji, a nijesu bili podmićeni od mađarskog kupca, imati dodatni motiv da u potpunosti sarađuju sa Odborom i pomognu da precizno adresiramo odgovornost za počinjeno krivično djelo", rekao je Mandić.

"Ne očekujem da će ovo biti lak zadatak. Zapravo, mislim da će ovo biti najteži posao koji treba da uradi neko skupštinsko tijelo od vremena obnavljanja višepartijskog sistema u Crnoj Gori. Moćni pojedinci iz Crne Gore ne žele da se sazna istina o privatizaciji Telekoma, pa će sigurno uraditi sve što mogu da obesmisle rad anketnog odbora. Da li će neko od članova odbora biti u funkciji tih ljudi, lako ćemo utvrditi na osnovu njihovog ponašanja", istakao je Mandić.

Kontaktiraće i ambasade Mađarske, Njemačke i SAD

On je rekao da će se anketni odbor kontaktirati i ambasade Mađarske, Njemačke i SAD, kako bi im predočili zahtjeve u vezi sa dokumentima i informacijama do kojih su došle istrage u tim državama.

"Vjerujem da ćemo dobiti pozitivan odgovor i obezbijediti tražena dokumenta", rekao je Mandić.

Lično ću se truditi da odbor u toku parlamentarne istrage prikupi što više informacija i dokaza u vezi sa kriminalnim radnjama u postupku privatizacije Telekoma

On nije mogao da spekuliše do kojih dokaza i informacija se može doći tokom parlamentarne istrage.

"Rano je o tome govoriti. Lično ću se truditi da odbor u toku parlamentarne istrage prikupi što više informacija i dokaza u vezi sa kriminalnim radnjama u postupku privatizacije Telekoma. To je naša obaveza i dužnost", rekao je Mandić.

Glasanje SDP-a je njihova osveta DPS-u

Činjenicu da je inicijativa za parlamentarnu istragu korupcije u privatizaciji Telekoma Crna Gora prošla zahvaljujući poslanicima Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP), iako su njeni čelnici iznosili negativan stav u vezi sa tom idejom, Mandić povezuje sa unutarkoalicionim odnosima.

"U skupštinskoj raspravi pretpostavio sam da je to bila osveta DPS-u zbog neizglasavanja zakona o unutrašnjim poslovima. Predstavnici SDP su to demantovali a kako nijesam promijenio mišljenje o tom glasanju, mislim da je najbolje da njih pitate a oni navedu prave razloge", rekao je Mandić.

DPS je, prema njegovim riječima, organizacija uspostavljena slično organizaciji piramidalnih banka.

"Njihovi poslanici znaju da je novac od krupne korupcije mogao jedino da završi kod šefa firme a otkrivanje te istine je direktna opasnost za naglo urušavanje cijele organizacije. Nemojte zaboraviti da su na početku krize u piramidalnoj štednji Jezdu i Dafinu snažno branili korumpirani intelektualci i najbliži saradnici ali nakon kratkog protoka vremena isti ti su se pravili da ih ne poznaju. Pretpostavljam da će se nešto slično dešavati i u ovom slučaju", kazao je Mandić

Galerija

Bonus video: