Koji su dalji koraci

Ako Rusi dobrovoljno ne odu, moguća arbitraža ili stečaj

Nekoliko opcija je u igri, a sve su posljedica činjenice da CEAC ne poštuje privatizacioni ugovor, ne plaća struju Elektroprivredi potrebnom dinamikom
0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.03.2012. 11:26h

Vlada Crne Gore zadužena je od strane Skupštine Crne Gore da, zbog toga što partner nije poštovao ključne ugovorne obaveze a u skladu sa zakonom i ugovorom, na najefikasniji način raskine saradnju sa CEAC-om i preuzme većinsko vlasništvo u Kombinatu aluminijuma (KAP), uz sve rizike koji iz toga proizilaze, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

U saopštenju se navodi da je pravni savjetnik Savjeta za privatizaciju već ranije pokrenuo proceduru “povodom nepoštovanja Ugovora o poravnanju, tj. odredbe o neplaćenim računima za struju od strane ruskog CEAC-a na način što je više puta, kao što je to predviđeno Ugovorom o poravnanju, upozoravao ruskog partnera na nepoštovanje ove odredbe”.

Stečaj kroz tzv. reorganizaciju predstavljao bi najelegantniji način da se Vlada oslobodi Rusa jer bi u tom slučaju upravljanje i brigu o imovini po sili zakona odmah preuzeo Privredni sud

Kako “Vijesti ” saznaju, nekoliko opcija je u igri, a sve su posljedica činjenice da CEAC ne poštuje privatizacioni ugovor, ne plaća struju Elektroprivredi potrebnom dinamikom, ali i ne ispunjava neke druge preuzete obaveze za koje ih za sada Vlada ne tereti.

Pet varijanti

Prva varijanta je da Rusi sami odu iz KAP-a i državi prepuste akcije i upravljanje aluminijumskom kompanijom. U tom slučaju novi državni menadžment KAP-a bi mogao ući za 10-ak dana u ovu kompaniju.

Jedna od varijanti je da Vlada Rusima za 29,6 odsto akcija KAP-a isplati neku komercijalnu cijenu kojom bi oni bili zadovoljni

Treća varijanta je da Vlada konvertuje dugove KAP-a za koje je garantovala u akcijski kapital i time automatski postane većinski vlasnik Kombinata, dok bi CEAC ostao manjinski akcionar. I u tom slučaju vjerovatno bi se moralo računati na neki kompromis sa kompanijom Olega Deripaske.

Četvrta varijanta, predstavlja uvođenje stečaja na zahtjev nekog od povjerilaca možda baš EPCG kojoj KAP duguje više od 30 miliona eura. Stečaj kroz tzv. reorganizaciju predstavljao bi najelegantniji način da se Vlada oslobodi Rusa jer bi u tom slučaju upravljanje i brigu o imovini po sili zakona odmah preuzeo Privredni sud. Vlada bi u tom slučaju morala vjerovatno da postigne dogovor sa tri glavna kreditora o dinamici isplate obaveza, kako oni ne bi (kao u slučaju Željezare) došli odmah da se naplate iz državnog budžeta.

Peta varijanta je da Vlada Rusima za 29,6 odsto akcija KAP-a isplati neku komercijalnu cijenu kojom bi oni bili zadovoljni. Iz Vlade su nedavno više puta saopštili da ta varijanta ne dolazi u obzir i da za akcije ne bi dali više od jednog eura, što je za Deripaskinu kompaniju neprihvatljivo.