Istrage o poslovanju MNSS-a vode od 2008.

Iz Uprave za sprečavanje pranja novca saopšteno je da im je 12. januara 2012. Specijalno tužilaštvo zatražilo da provjere domaću firmu čiji je osnivač Željezara Nikšić
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2012. 09:36h

Uprava za sprečavanje pranja novca (USPNIF) od 2008. provjerava sumnjive finsijske transakcije Željezare AD Nikšić, MN Speciality Steels LTD-London i MNSS B.V. Holandije, a početkom ove godine slične zahtjeve je dobila i od specijalnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju Đurđine Nine Ivanović.

"Vijestima" je iz USPNIF, na čijem je čelu Predrag Mitrović, saopšteno da im je 12. januara 2012. Specijalno tužilaštvo zatražilo da provjere domaću firmu čiji je osnivač Željezara Nikšić AD - Nikšić, a oni su nakon obrade prikupljenih podataka tužilaštvu dostavili informacije 13. februara ove godine. Iz Uprave, međutim, nijesu precizirali o kojoj se firmi radi i koje su transakcije provjeravane.

Medojević je 17. februara 2008. u autorskom tekstu u "Vijestima" izrazio sumnju u regularnost Vladinog strateškog partnera, zbog čega su u septembru naredne godine Medojević i “Vijesti” osuđeni da plate 33.000 eura preduzeću MNSS zbog “povrede poslovnog ugled”

"Vijestima" je pojašnjeno da je pretrage u vezi sa finansijskim transakcijama nikšićke Željezare USPNFT je samonicijativno započela u februaru 2008. i tokom te ali i naredne godine je prikupljala podatke od više inostranih finasijsko-obavještajnih službi u dijelu međunarodne razmjene finansijsko-obavještajnih podataka.

Dvije godine kasnije u priču se formalno uključilo i tužilaštvo pa je uprava po njihovom zahtjevu, u aprilu 2010. istraživala i prikupljanje podataka o poslovnim transakcijama pravnih lica Željezara Nikšić MNSS i MNSS BV u okviru finasijskog sistema u Crnoj Gori i takođe nastavili da prikupljaju informacije od kolega iz inostranstva.

"Nakon toga, u nekoliko navrata, postupajući po dopunskim zahtjevima vršili smo dodatne pretrage poslovnih transakcija koje su realizovane između predmetnih pravnih lica i drugih pravnih lica navedenih u tim zahtjevima, kao i o nalogodavcima realizovanih transakcija, o čemu smo VDT - Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, obavještavali 29. jula i 7. novembra 2010.", navode iz Uprave.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević je 17. februara 2008. u autorskom tekstu u "Vijestima" izrazio sumnju u regularnost Vladinog strateškog partnera, zbog čega su u septembru naredne godine Medojević i “Vijesti” osuđeni da plate 33.000 eura preduzeću MNSS zbog “povrede poslovnog ugled”.

"Ukoliko je tačna informacija da je nepoznata firma iz Holandije, tek osnovana, uplatila 40.000.000 eura, na račun Prve banke, kao depozit na ime garancije za investicije u Željezari, to je odmah moralo izazvati reakciju Uprave za sprečavanje pranja novca i Državnog tužilaštva" naveo je tada Medojević, dodajući da “umjesto da iz Željezare izlaze specijalni čelici, preko nje se igraju velike igre perača prljavog novca”.

Postupali i po zahtjevu MANS-a

"Takođe, postupali smo i po prijavi NVO MANS, od 28. juna 2010, na osnovu informacija objavljenih u dnevnim novinama, proslijedio inicijativu za provjere iz naše nadležnosti poslovanja pravnog lica Željezara Nikšić i sa njim povezanih nerezidentnih pravnih lica", navodi se u odgovoru i napominje da su povratne informacije proslijedili toj nevladinoj organizaciji.

Bonus video: