Ko je i kako punio džepove Draganu Brkoviću

MANS smatra da je Brković u stečajnom postupku, uz pomoć sudija i upravnika, po veoma povoljnim uslovima preuzeo pljevaljske firme
76 pregleda 0 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.02.2012. 10:35h

MANS je juče vrhovnom državnom tužiocu podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra ekonomije Branka Vujovića, direktora Uprave ua šume Radoša Šućura, stečajnih upravnika i sudija, koji su omogućili vlasniku "Vektre" Draganu Brkoviću sticanje imovinske koristi kroz kupovinu tri pljevaljska preduzeća, piše "Dan".

Prema pisanju lista, na spisku su Rajko Dragaš i Radojica Grba, stečajni upravnik korporacije Jakić, Optela i "Građevinara", te stečajni sudija Zoran Ašanin, kao i sam Brković.

Državni službenici se terete za zloupotrebu službenog položaja, a Draganu Brkoviću se spočitava zloupotreba pomaganjem, a sve to na organizovan način, jer su nezakonito organizovali sticanje dobiti vlasniku "Vektre", piše "Dan".

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, MANS smatra da je Brković u stečajnom postupku, uz pomoć pomenutih sudija i upravnika, po veoma povoljnim uslovima preuzeo pljevaljske firme.

Brković je, podsjeća list, do "Jakića" došao po osam puta nižoj cijeni od početne.

Stečajni upravnik "Jakića" Rajko Dragaš se obratio Vladi sa zahtjevom za otpis potraživanja prema "Korporaciji Jakić", koji bi se realizovao, ako se ona privatizuje.

"Vlada je je to prihvatila i uskratila budžet prihoda, a Brkoviću je omogućeno sticanje velike imovinske koristi", piše "Dan". Vlada je tada, navodi MANS u prijavi, nezakonito dala saglasnost za davanje koncesije za korišćenje šuma "Vektri Jakić", bez javnog oglašavanja i provjere da li ispunjava uslove za dobijanje koncesije.

MANS je prijavio Branka Vujovića, bivšeg ministra ekonomije, jer smatra da je zloupotrijebio položaj davanjem koncesija Brkoviću u kamenolomu Bušnje. Dokumentacija do koje je došao MANS, piše "Dan", je kontradiktora, pa je nejasno da li koncesije na kamen ima "Vektra" ili "Građevinar", koje su one formalno date dok je bio u stečaju.

Radoš Šućur, piše "Dan", nije preduzeo nijednu radnju zbog konstantnog neispunjavanja obaveza "Vektre Jakić", iako Zakon o koncesijama propisuje da će se koncesije oduzeti ako koncesionar ne obavlja koncesionu djelatnost. Osim toga, Šućur nije preduzeo ništa kako bi dug naplatio prinudnim putem, kako je to bilo odlučeno rješenjima koja je upravo on donio, pa je na taj način Brkoviću i njegovoj kompaniji omogućio dalje sticanje velike imovinske koristi, piše u prijavi MANS-a.

MANS tereti Rajka Dragaša jer je postavljen za izvršnog direktora "Vektre Jakić" dok mu je trajao mandat stečajnog upravnika, odakle je sa Šućurom potpisao ugovor o koncesijama.

Zoran Ašanin je trebalo da kontroliše upravnika, ali to, kako se navodi u prijavi, nije učinio, pa je zloupotrijebio položaj stečajnog sudije.

Dragan Brković je, piše list, i u Optelu, i u "Građevinaru" ponovio isti model: nije ispoštovao obaveze iz ugovora, kojim je jeftino kupio firmu, ali su njihove nekretnine sada opetrećene sudskim sporovima i hipotekama na ime isplate, odnosno obezbjeđenja višemilionskih kredita. U oba slučaja, stečajni sudija je bio Zoran Ašanin, a upravnik Radojica Grba.

Bonus video: