Grbović izgubio još jedan spor, ali i dalje gazduje i ubira profit

Vrhovni sud nije donio konačnu presudu pa drugoj tužbi, a još jedna Grbovićeva zimska sezona, deveta od kada nelegalno gazduje, se uskoro završava
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 08:17h

Apelacioni sud potvrdio je presudu sudije Privrednog suda u Bijelom Polju Faruka Mušovića kojom se „apsolutno ništavi ugovor o zakupu žičare “Savin kuk” sa pripadajućim nekretninama od 8. oktobra 2003. zaključen između Ski centra “Durmitor” kao zakupodavca i Nju ski-centra “Durmitor” kao zakupca i ugovor o podzakupu od 11. septembra 2007. godine zaključen između zakupca Nju ski-centra i podzakupca Radovana Grbovića, te kao takvi ne proizvode pravno dejstvo”.

To je samo još jedna u nizu presuda koje godinama gubi kontroverzni biznismen sa Žabljaka Radovan Grbović i njegove firme Nju ski centar i Grbović kompani, ali on i dalje gazduje skijalištem i ubira profit, a štetu Ski-centra “Durmitor” koji se nalazi u stečaju i njegovih manjinskih akcionara i radnika.

U postupku koji je prethodio donošenju ove pobijane odluke prvostepeni sud je utvrdio da je Ski-centar “Durmitor”, kao zakupodavac 8. oktobra 2003. godine zaključio ugovor o zakupu žičare “Savin kuk” sa pripadnostima sa zakupcem Nju ski centra “Durmitor” i da je Privredni sud u Podgorici presudom od 26. marta 2004. poništio osnivanje Ski-centra “Durmitor”.

Ta presuda postala je pravosnažna i na osnovu nje brisan je upis usaglašavanja tog društva sa Zakonom o privrednim društvima. Utvrđeno je i da je presudom od 2. avgusta 2007. godine poništeno osnivanje privrednog društva Nju ski centar “Durmitor” i ta odluka je postala pravosnažna dok je Privredni sud u Bijelom Polju rješenjem od 23. decembra 2008. zaključio postupak sudske likvidacije nad tim preduzećem.

U obrazloženju presude Apelacionog suda konstatovano je, da ugovor između pravnih lica čije je osnivanje poništeno pravosnažnom odlukom, s obzirom na to da je izvršeno suprotno zakonskim propisima, ne može proizvoditi pravno dejstvo, pa samim tim ni ugovor o podzakupu zaključen izmedju Nju-ski centra “Durmitor” i Grbovića.

Apelacioni sud je krajem decembra potvrdio i presudu sudije Mirsada Trubljanina u Privrednom sudu u Bijelom Polju kojom je presuđeno da Grbović mora da vrati imovinu Ski-centra “Durmitor” u stečaju koju već godinama nelegalno koriste njegova preduzeća Nju-ski centar i Grbović kompani.

Međutim, Grbović je uložio žalbu Vrhovnom sudu, koji još nije donio konačnu presudu, a još jedna Grbovićeva zimska sezona deveta od kada nelegalno gazduje ovim državnim resursom se uskoro završava.

Bonus video: