Odlučuju hoće li biti parlament istraživati aferu Telekom

Opozicija je predložila da Anketni odbor ima osam članova - po četiri iz opozicije i vladajuće koalicije
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2012. 18:31h

Skupština bi u utorak konačno trebalo da razmatra Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija o korupciji u privatizaciji Crnogorskog Telekoma.

Na dnevnom redu sjednice je i Predlog odluke o izboru predsjednika i članova Anketnog odbora.

Poslanici opozicionih stranaka nedavno su potpisali predlog odluke i inicijative za otvaranje parlamentarne istrage u Skupštini i formiranje Anketnog odbora koji bi se bavio aferom Telekom.

Ukoliko Skupština odluči da formira Anketni odbor koji bi se bavio aferom Telekom, to bi bilo prvi put nakon deset godina da se iskoristi ustavni i poslovnički institut parlamentarne istrage.

Za to će opoziciji biti potrebna podrška dijela kolega iz vladajuće koalicije, jer je za odluku o pokretanju parlamentarne istrage potrebno da glasa 41 poslanik.

Opozicija je predložila da Anketni odbor ima osam članova - po četiri iz opozicije i vladajuće koalicije, dok bi mjesto predsjednika tog tijela pripalo Novoj srpskoj demokratiji.

Privatizacija Telekoma našla se u centru pažnje javnosti nakon što su krajem prošle godine Dojče /Deutsche/ Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar /Magyar/ Telekom pristali da plate kaznu od oko 95 miliona USD u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

Mađar Telekom je, kako se navodi u nagodbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma.

Bonus video: