Zavod za zapošljavanje će podržati zaposlenje do 1.500 pripravnika

Zavod neće imati subvencije za poslodavce koje budu zapošljavali mlade ljude na sezonskim poslovima
206 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Jelić, Foto: Boris Pejović
Zoran Jelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.02.2012. 08:37h

Budžet Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) za 2012. godinu opredjeljuje je 2,5 miliona eura za zapošljavanje pripravnika, a očekivanja su da će se uposliti do 1.500 pripravnika.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao direktor ZZZCG Zoran Jelić.

"Tim novcem će se finansirati pripravnici u državnoj administraciji i privatnom sektoru. Za one pripravnike koje budu obavljali pripravnički staž u državnim organima, Zavod će obezbjeđivati 60 odsto zarade, dok će ostatak od 20 odsto ići na teret poslodavca. Za privatni sektor Zavod će plaćati svih 80 odsto, kako je predviđeno Opštim kolektivnim ugovorom. Ove godine ćemo izmijenti uslove za zapošljavanje pripravnika u sklopu projekta “Posao za vas” prema kojima smo finansirali ¸100 odsto pripravničku zaradu za pripravnike sa sjevera države, pa ćemo finansirati zaradu u iznosu od 80 odsto kako bi proširili osnovu za što veći broj pripravnika", kazao je Jelić.

Od početka godine zaposleno 105 pripravnika

Prema evidenciji Zavoda, od početka godine uposleno je 105 pripravnika, dok je ta cifra za cijelu prošlu godinu bila 1.374. Jelić je kazao da ne ispunjavaju sve zahtjeve poslodavaca za zapošljavanje pripravnika, već samo onima koji ispune sve kriterijume koji su predviđeni u postupku zaposlenja, kao što je redovno plaćanje poreza.

Vlada će, prema njegovim riječima, tokom 2012. godine pripremiti Zakon o zapošljavanju pripravnika koji bi trebalo da se definiše da pripravnički staž traje devet mjeseci i to pravilo bi važilo do 2013. godine.

Prema evidenciji Zavoda, od početka godine uposleno je 105 pripravnika, dok je ta cifra za cijelu prošlu godinu bila 1.374

"Nova zakonska rješenja usloviće izmjenu nekoliko zakona. Vodiće se računa i o volonterskom radu, tako da će se onome koji volontira godinu dana računati taj rad kao pripravnički i moći će da izađe da polaže stručni ispit", rekao je Jelić, dodajući da na evidenciji Zavoda ima 4.200 nezaposlenih visokoškolaca od kojih 2.109 nije zasnovalo radni odnos.

Budžet manji za 4,1 milion

Budžet Zavoda za 2012. godinu koji iznosi oko 24 miliona eura manji je za 4,1 milion u odnosu na prošlogodišnji, a štedjelo se na aktivnim mjerama zapošljavanja.

"Zbog toga smo odlučili da ne ukidamo nijedan program, već da ih svedemo na najmanju moguću mjeru. Smaniće se broj prekvalifikacija i dokvalifikacija, broj polaznika za kurseve i računare, nećemo finansirati obuke za nezaposlene koje se odnose za vozački ispit... Smanjićemo program javnih radova u opštinama, tako da u pojedinim opštinama gdje ih je bilo 10 biće jedan ili dva javna rada. Kriterijumi su napravljeni na način da ćemo voditi računa o regionalnoj komponenti. Na sjeveru gdje je veća stopa nezaposlenosti izdvojićemo 55 odsto novca, a ostatak od 45 odsto ići će za centralni i južni dio s tim što će jug od tog iznosa dobiti manje novca, jer je više razvijen", rekao je Jelić.

Poreske olakšice do 40 odsto

Zavod neće imati subvencije za poslodavce koje budu zapošljavali mlade ljude na sezonskim poslovima, što je bilo prošle godine ali, prema riječima Jelića, poslodovci mogu iskoristi nove poreske olakšice koje je Vlada uvela.

"Ako zaposle domaću radnu snagu na tim poslovima poslodavci mogu dobiti poreske olakšice do 40 odsto", kazao je Jelić.

On je rekao da očekuju da će posredstvom Zavoda na sezonskim poslovima uposliti 6.500 hiljada ljudi, što je za 1.000 više u odnosu na prošlu godinu, kao i da očekuju da stopa nezaposlenosti bude na istom kao prošle godine.

Bonus video: