Građani vraćaju a ne znaju ko je trošio

Djelatnost TOB Co je “trgovina na malo kompjuterima, perifernim jedinicama i softverskom opremom” i stoprocenti vlasnik joj je Turističke organizacije Budva
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2012. 10:40h

Odbornik Pokreta za promjene (PzP) Stevan Džaković pozvao je sve opozicione stranke u metropoli crnogorskog turizma, Budvi, da se priključe podnošenju krivične prijave u vezi sa pozajmicama Turističke organizacije Budva (TOB) i njene kćerke firme TOB Co, od Hotelske grupe Budvanska rivijera, jer postoji opravdana sumnja da će te pozajmice vraćati Opština i građani Budve.

“Vijesti” su, prije dva dana, objavile da je 4. decembra 2008. godine kredit TOB Co u Prvoj banci Crne Gore, kojom gazduje vladajuća crnogorska familija Đukanović, preuzela Hotelska grupa Budvanska rivijera, po osnovu depozita koje je posjedovala u toj finansijskoj instituciji u ukupnom iznosu od 3.514.194 eura, a nakon zahtjeva Opštine.

TOB Co je je, inače, društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO) čija je djelatnost “trgovina na malo kompjuterima, perifernim jedinicama i softverskom opremom” i u stopostotnom vlasništvu Turističke organizacije Budva.

"Cijela opozicija, prije neko veče na TV Budva, nije dobila odgovor na pitanje gdje je TOB Co potrošila 5,5 miliona eura. Gospođica Jelena Rađenović, direktorica TOB, je ranije saopštila da oni nijesu imali nikakve donacije od Budvanske rivijere, ali jeste TOB Co, firma kćerka Turističke organizacije Budva, i to 3.593.000 eura u 2010. godini i 1.950.000 eura eura u 2009. godini.

Nije moguće da direktorica nije znala za ovu pozajmicu firmi na čijem je čelu. A pozajmica je data od HG Budvanska rivijera, tj. firme u kojoj je jedan od direktora i njen otac, i Vule Tomašević, jedan od osnivača, i do skoro, jedan od vlasnika ‘’Multimedije”’ firme koja je “preplaćena” da vrši selekciju dramskog programa Grad teatra i za to plaćena milionskim iznosima - istakao je Džaković.

On je dodao da se mora imati u vidu i sastav borda direktora HG Budvanske rivijere: Svetozar Marović, Duška Jeknić, Raško Konjević, Ratko Vukotić, bivši predsjednik Vrhovnog suda....

"Još ne znamo da li će Opština, čiji je predsjednik Lazar Rađenović brat gospođice Rađenović, vraćati ovu pozajmicu" pita se Džaković.

Iz Budvanske rivijere “Vijestima” su objasnili da je Odbor direktora bivšeg HTP Budvanska rivijera donio odluku, na molbu Opštine Budva, o zaključenju Ugovora o regulisanju međusobnih obaveza sa preduzećem TOB Co DOO iz Budve. Tim ugovorom hotelska grupa je preuzela obavezu vraćanja kredita koji je TOB Co imao prema Prvoj banci.

Navedenim ugovorom dužnik TOB Co se obavezao da osnovni dug uvećan za naknadu štete vrati povjeriocu Hotelskoj grupi Budvanska rivijeri. Preuzetu obavezu TOB Co je realizovao na način da je izvršio povraćaj dijela sredstava, a preostali iznos duga sa naknadom štete je u obavezi da izmiri do 31. marta 2012. godine.

Galerija

Bonus video: