Brković obećavao milione, zaposleni praznog džepa

Obećavao je Brković Pljevljacima i male hidroelektrane, eksploataciju uglja, toplifikaciju Pljevalja...
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 09:05h

Prošla je skoro godina i po od kada je vlasnik podgoričke kompanije Vektra Montenegro Dragan Brković obećavao pred novinarima realizaciju brojnih projekata u pljevaljskoj Opštini, iako onaj najveći Vektru Jakić ni do danas u potpunosti nije završio.

Obećavao je Brković Pljevljacima i male hidroelektrane, eksploataciju uglja, toplifikaciju Pljevalja, iako mnogi od njih ne dočekaše ni da vide kako izgleda daska prorezana savremenim Jakićevim gaterima.

Brković je, tvrdio da će Vektri Jakić faliti drveta i da ga moraju uvoziti, iako pljevaljska opština raspolaže velikim šumskim potencijalom koji je najvećim dijelom pod tridesetogodišnje koncesije dat toj kompaniji.

Svjedoci te tvrdnje bili su i tadašnji ministar poljoprivrede i gradonačenik Pljevalja Milutin Simović i Filip Vuković, koji su sa podgoričkim biznismenom obilazili Jakićeve pogone.

Može zafaliti drveta

I stvarno osim novca, koji mu evidentno nedostaje, Brkoviću može zafaliti i drveta jer u slučaju da kompanija ode pod stečaj, a sve su prilike da hoće i ukoliko se Zakon o stečaju bude poštovao, ostao bi bez tridesetogodišnjih koncesija na pljevaljskim šumama.

Direktor Uprave za šume Radoš Šućur, nije želio da komentariše mogućnost eventualnog oduzimanja koncesija od Vektre Jakić.

"Ja se ne bih bavio tim pretpostavkama. Rano je o tome govoriti", rekao je Šućur

"Ja se ne bih bavio tim pretpostavkama. Rano je o tome govoriti", rekao je Šućur.

U Vektri Jakić formalno pravno nije uveden stečaj, ali jeste u firmi Vektra Montenegro, koji je njen jedini vlasnik. OTP banka je podnijela zahtjev i za uvođenje stečaja u Vektri Jakić zbog duga od 73,6 miliona, ali ročište u Privrednom sudu u Bijelom Polju još nije održano.Radnici bez devet plata

Od uvođenja stečaja u pljevaljsku Vektru Jakić najviše strepe zaposleni koji nisu primili platu za devet mjeseci.

Iako neredovno primaju zarade, niko od zaposlenih sa kojima smo juče razgovarali nije želio da mu se ime pominje u novinama.

"Ukoliko se uvede stečaj, to bi bilo pogubno za nas radnike, jer je pitanje da li bismo mogli da naša potraživanja naplatimo iz stečajne mase. Trenutno ne možemo da reagujemo jer zvanično u Vektri Jakić još nije uveden stečaj", kazao je jedan od radnika.Sumnje u mutne radnje

Radnici sumnjaju da se iza stečaja kriju neke mutne radnje, odnosno da je Brkoviću neko moćan bio garant za uzimanje više milionskog kredita.

Radnici tvrde da je cjelokupna imovina Vektre Jakić pod fiducijom i nije im jasno zbog čega je OTP banka tražila uvođenje stečaja kada ima fiduciono pravo, odnosno vlasnik je imovine Vektre Jakić sve dok ova kompanija ne otplati kredit.

U Vektri nije bilo moguće provjeriti tačnost ove informacije jer odgovorni za odnose sa medijima u Vektri, koje smo pokušali da dobijemo nijesu odgovarali na telefonske pozive.

Jedan od radnika tvrdi da je izvršni direktor prije par dana rukovdiocima saopštio da je firmu zadesilo ono čemu su se najmanje nadali.

Od Nove godine zaposleni u Vektri Jakić su na kolektivnom odmoru, a naš sagovornik kaže da se rukovodstvo odlučilo na takav potez jer su im bili zaprijetili štrajkom, ukoliko im se ne isplate plate.

Jedan od radnika tvrdi da je izvršni direktor prije par dana rukovdiocima saopštio da je firmu zadesilo ono čemu su se najmanje nadali

"Mi od 15. decembra odbijamo da radimo dok nam se ne isplate zarade. Pribojavajući se vjerovatno protesta, što bi bilo propraćeno vjerovatno i medijski, odlučili su da nas preduhitre i pošalju na odmore ispred Nove godine. Ostalo je da radi njih desetak u pilani, ali su i oni poslati kućama kada je pao prvi snijeg", kaže jedan od radnika.

U Vektri Jakić radi oko 200 radnika.Nestala tri miliona

On tvrdi da je od aprila, kada je krenuo sa radom pogon Pilane, prorezano građe i prodato jamskog drveta u vrijednosti od tri miliona eura, ali mu nije jasno gdje je taj novac odlazio kada radnicima plate nisu isplaćivane.

"Devet mjeseci živimo na veresiju, nema plata niti imamo gdje drugo nešto da zaradimo" priča on.Radnici su kazali da će početkom naredne sedmice odlučiti koje će mjere preduzeti kako bi naplatili svoja potraživanja u slučaju da se u kompaniji uvede stečaj

Galerija

Bonus video: