Katnić: MMF je posljednje utočište za sigurnost Crne Gore

On je naveo i da MMF predstavlja važan faktor, ali još ne onaj na koji se računa u smislu povlačenja sredstava i finansiranje budžeta
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2012. 12:19h

Crna Gora još nije formalno pokazala interesovanje za aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji bi kao partner mogao biti korišćen u krajnjoj instanci, kao mjera sigurnosti ukoliko dođu teža vremena, saopštio je ministar finansija, Milorad Katnić.

"Više puta smo ponovili da je MMF važan partner, naročito u kriznim vremenima, kao i da Crna Gora može da računa na njegovu podršku ukoliko je neophodno i ukoliko zatreba", rekao je Katnić nakon potpisivanja ugovora o kreditnom aranžmanu sa Svjetskom bankom (SB), namijenjenom reformi visokog obrazovanja.

On je dodao da je Crna Gore prethodnih godina obezbijedila finansiranje na međunarodnom tržištu, dok u ovoj ima SB kao najznačajnijeg partnera, od kojeg je već obezbijedila 60 miliona eura po najpovoljnim uslovima.

"Sada nastavljamo razgovore o garanciji za dodatna sredstva. Uz ta sredstva i podršku SB možemo u najvećem dijelu zatvoriti finansiranje i potrebe finansiranja za kapitalni budžet i otplatu dugova", kazao je Katnić.

Posljednja opcija

On je naveo i da MMF predstavlja važan faktor, ali još ne onaj na koji se računa u smislu povlačenja sredstava i finansiranje budžeta.

"To je svakako jedno od posljednjih utočišta za sigurnost za sve države u ovom teškom vremenu", ocijenio je Katnić.

On je podsjetio da će ove sedmice početi sastanci u okviru zvanične posjete misije MMF-a, koja nema karakter one za sklapanje aranžmana. U okviru tih sastanaka će, kako je objašnjeno, biti održane konsultacije i pregledane politike koje se sugerišu Crnoj Gori, u cilju obezbjeđivanja fiskalne i finansijske stabilnosti i dobrog okvira za nastavak reformi.

"Za razliku od mnogih država koje su ušle u aranžman sa MMF-om, Crna Gora ima privilegiju da je obezbijedila finansiranje za svoje projekte", rekao je Katnić.

On nije mogao da saopšti konkretnije detalje u vezi sa eventualnim zahtjevima MMF-a, jer razgovori još nijesu počeli. Katnić je saopštio i da je Vlada formulisala fiskalnu politiku za ovu godinu, koje namjerava da se pridržava ukoliko ne bude nekih ekstremnih šokova i poremećaja na međunarodnom tržištu.

Galerija