MANS: Bećirović vlasnik firmi koje Rus tuži za milionsku prevaru

"MANS već duže upozorava da iza investicionih poduhvata na crnogorskoj obali najčešće stoje fantomske kompanije"
493 pregleda 0 komentar(a)
Deripaska Bećirović, Foto: Savo Prelević
Deripaska Bećirović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.02.2012. 16:22h

Kiparska kompanija Operantio Trading Limited koja se našla u središtu najnovije urbanističke afere u Budvi, vlasništvo je budvanskog biznismena Zorana Bećirovića, odnosno njegove kompanije Caldero Trading Limited, takođe sa Kipra, navodi se u saopštenju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Time se, kako se dodaje, potvrđuju navodi iz krivične prijave da iza sporne kompanije stoji Zoran Bećirović.

Budvanska policija prije dva dana podnijela je krivičnu prijavu protiv firme "Operantio Trading Montenegro" iz Budve i njenog bivšeg izvršnog direktora njemačkog državljanina Vladimira Kornijenka (46), zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, čime su sumnja se oštetili ruskog državljanina Vladimira Andrejeva, na površinu je isplivala nova afera – izgradnja fantomskog apartmanskog naselja SKY MN iznad Budve u selu Prijevor, "teška" više od 20 miliona eura.

"Vlada i pojedine lokalne uprave su kreirale takvu investicionu klimu da ona privlači samo investitore profila Bećirovića ili članova porodice Marović"
Andrejev je u svojoj krivičnoj prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid

"MANS već duže upozorava na činjenicu da iza velikih investicionih poduhvata na crnogorskoj obali najčešće stoje takozvane fantomske kompanije koje imaju za cilj da prikriju porijeklo kapitala i stvarne vlasnike projekata. Imajući u vidu da se građevinski projekti na crnogorskoj obali mjere desetinama miliona eura, ovakva vrsta "organizacije posla" preko kćerki kompanija na off shore destinacijama je idealna i za pranje novca stečenog kriminalnim djelatnostima", navodi se u saopštenju MANS-a.

Poslovanje iza offshore kompanija, kako se navodi, je i jedan od načina da se prikriju veze da vlašću i moćnim porodicama, na što je MANS ukazao i u slučaju čuvenog projekta Akvapark na Toplišu.

"Otkrili smo da se iza kiparske kompanije koja je bila partner Opštine Budva u ovom poslu i čiji kredit danas vraćaju građani Budve, stoji Miloš Marović, sin potpredsjednika DPS-a, Svetozara Marovića. Nažalost, opština Budva za koju se vezuje najveći broj korupcionaških afera je samo "Crna Gora u malom" kada je u pitanju biznis okruženje u kojem posluju domaći i strani tajkuni", navodi se u saopštenju.

Između ostalog navodi se da "Vlada i pojedine lokalne uprave su kreirale takvu investicionu klimu da ona privlači samo investitore profila Bećirovića ili članova porodice Marović i sa njima povezanih svjetskih tajkuna koji se kriju iza fantomskih kompanija sa off shore destinacija".

Bonus video: