Želježara se ponovo prodaje, za 21 milion eura

Pored početne cijene koja je sada niža, kao što je i najavljeno, i umjesto 30 miliona eura iznosi 21 milion, razlikuje se i način prodaje
0 komentar(a)
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.02.2012. 13:37h

Novi oglas o prodaji nikšićke Željezare biće raspisan u utorak, a cijena je u odnosu na prvi oglas niža za devet miliona eura.

Pored početne cijene koja je sada niža, kao što je i najavljeno, i umjesto 30 miliona eura iznosi 21 milion, razlikuje se i način prodaje.

U prvom preliminarnom oglasu to je bilo putem dostavljanja zatvorenih pisanih ponuda a sada je to putem javnog nadmetanja koje će će se sprovesti 26.marta u 11 časova u Privrednom sudu u Podgorici.

„Oglas će biti otvoren mjesec a smatrao sam da ne bi trebalo ići sa nižom početnom cijenom iz prostog razloga da bi se izbjegla eventualna kritika da je cijena preniska. Javnu licitaciju smatramo krajnje otvorenim i transparentnim načinom prodaje. Prednost će imati kupac koji ponudi najveću kupoprodajnu cijenu. Pošto se radi o različitoj strukturi interesa ne treba zaboraviti da su država i radnici veliki povjerioci i da imaju interes da fabrika opstane tako da moramo uvažiti i te interese i cijeniti i ponudu kupca koji bude predložio investicioni program“, kazao je „Vijestima“ stečajni upravnik Veselin Perišić.

Nadmetanja do 22.marta

Iako mu za prodaju putem javne licitacije, kako je kazao, prema zakonu ne treba saglasnost Odbora povjerilaca ipak je želio da zna šta o cijeni i načinu prodaje misle povjerioci koji imaju najveća potraživanja – radnici, država, Poreska uprava, of-šor kompanija Recupero i bivši vlasnik, holandska firma MNSS.

„Predsjednik Odbora povjerilaca mi je dostavio odluku da su radnici, država i Poreska uprava prihvatili predlog da se cijena može spustiti do 15 miliona eura. Druga dva povjerioca su bili protiv. Iako smo dobili od MNSS-a na kraju preliminarnog oglasa da su zainteresovani za kupovinu Željezare ukoliko cijena bude niža ipak su bili protiv toga. Ali to ne čudi. Oni su uvijek protiv šta god da se predloži. Ako bude realno zainteresovanih jakih investitora smatram da predložena cijena nije visoka i da neće biti potrebe da se raspiše novi oglas sa nižom cijenom“, kazao je Perišić.

Pravo učešća u javnom nadmetanju imaju domaća i strana pravna i fizička lica koja do 22. marta do 16 časova dostave popunjene prijave i uplate depozit u visini deset odsto od početne prodajne cijene koji će, u slučaju da lice ne uspije u nadmetanju, biti vraćen.

Bonus video: