Do juna ćemo uvoziti i plaćati skuplju hranu

90 odsto plastenika je na neki način oštećeno, ali još nijesu sakupili sve podatke na osnovu kojih bi mogli da govore o konkretnoj šteti
0 komentar(a)
Zeta, oštećeni plastenik, Foto: Luka Zeković
Zeta, oštećeni plastenik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2012. 09:58h

Uništeni plastenici će, najvjerovatnije, biti uzrok povećanog uvoza poljoprivrednih proizvoda i rasta njihovih cijena. Taj trend će, prema očekivanjima proizvođača, trajati dok ne stignu proizvodi sa otvorenih polja, odnosno do početka juna.

Predstavnik Udruženja za plasteničku proizvodnju Ratko Vujošević kazao je “Vijestima” da je 90 odsto plastenika na neki način oštećeno, ali da još nijesu sakupili sve podatke na osnovu kojih bi mogli da govore o konkretnoj šteti.

"Izvjesno je da je uništeno oko 350.000 metara kvadratnih folije, a kada su objekti u pitanju, štetu moraju procijeniti državni organi i taj dio posla će trajati", kazao je Vujošević.

Vujošević tvrdi da postoji mogućnost da se poljoprivrednici od najnovijeg udara i ne oporave.

"Sada se sva proizvodnja zasniva na plastenicima, a pošto njih više nemamo, moraće da se uvozi dok ne stignu proizvodi sa otvorenog polja. Ako se mi brzo ne oporavimo, uvoz može potrajati", tvrdi Vujošević.

Profesori Biotehničkog fakulteta, čija su specijalnost zemljište i krompir, kazali su “Vijestima” da su hladne zime dobre za zemljište, da negativnih posljedica za kulture koje se sade na otvorenom polju ne može biti, ali da će proizvodnja krompira u Zeti i Malesiji biti smanjena.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: