EPCG: Navodi MANS-a su populistički i još čekamo obećano izvinjenje

Iz EPCG su pozvali MANS da personalizuje svoje optužbe o korupciji, "ugradnji" i organizovanom kriminalu u EPCG
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2012. 19:18h

Elektroprivreda Crne Gore odbacuje optužbe MANS-a, a na neistine i uvrede, kao i do sada, odgovorićemo činjenicama, a ne populističkim špekulacijama, i nadamo se da ćemo najzad dobiti javno obećano izvinjenje zbog prethodnih, netačnih optužbi, navodi se u saopštenju Elektroprivrede (EPCG).

"Kao što smo javnost blagovremeno informisali, zbog teške elektroenergetske situacije u regionu, došlo je do otkazivanja isporuke unaprijed ugovorenih količina električne energije od strane nekoliko međunarodnih trgovaca, te je stoga EPCG bila primorana da te, veoma male, nedostajuće količine, nadoknadi novim uvozom. Do otkaza isporuka došlo je zbog nestašice električne energije na tržištu prouzrokovane lošom hidrologijom i uvođenjem vanrednih stanja u zemljama u regionu, kao i obustavom izvoza električne energije iz BiH, Bugarske i Rumunije, a i redukovanjem prenosnih kapaciteta ostalih zemalja regiona. Inače, u svim ugovorima, EPCG je pravno i finansijski zaštićena, zbog toga vanredni uvoz neće prouzrokovati finansijsku štetu kompaniji, niti se odraziti na "novčanike" građana, kako to navodi MANS", navodi se u saopštenju.

Kada je rijec o špekulacijama MANS-a, kako se dodaje, o uvozu električne energije kao "tajnom" poslu, podsjećaju da se svi tenderi sprovode u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o energetici.

Ako već brinu o "novčaniku" građanja, predlažemo im, da u ovim teškim i složenim trenucima po energetski sistem, i oni ugase barem jednu sijalicu"

"Inače, EPCG u ukupnoj trgovini električnom energijom kompanije EFT učestvuje samo 0,7 odsto, što se može provjeriti na njihovom zvaničnom web sajtu. Toliko o osnovanosti najnovijih optužbi MANSA-a na račun menadžmenta EPCG. A i da podsjetimo, da je isti taj menadžment zahvaljujući pravovremenim i ispravnim odlukama uštedio 2009. godine 40 miliona eura, zahvaljujuči čemu je cijena električne energije u Crnoj Gori u periodu od 2009. do 2011. smanjena za 15 odsto za domaćinstva, i za preko 50 odsto za preduzeća, što nije bio slučaj ni u jednoj zemlji regiona i Evrope", navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su pozvali MANS da personalizuje svoje optužbe o korupciji, "ugradnji" i organizovanom kriminalu u EPCG.

"Više puta smo ih i pozivali da se ličnim uvidom uvjere u poslovanje sektora za trgovinu elektičnom energijom, i da o tome informišu javnost, ali to nikad nisu uradili. Kada je riječ o finansijskom minusu za 2011 godinu, EPCG je takođe, u nekoliko navrata, informisala javnost o razlozima koji su, nažalost, doveli do gubitka u poslovanju. Ono što je najvažnije jeste, da se taj gubitak ni na koji način neće odraziti na "novčanike" građana, kako spekuše MANS", navode u EPCG.

Dodaje se da "ako već brinu o "novčaniku" građanja, predlažemo im, "da u ovim teškim i složenim trenucima po energetski sistem, i oni ugase barem jednu sijalicu i pozovu stanovništvo da racionalno koristi električnu energiju, jer će na taj, vrlo konkretan način, a ne manipulacijama, voditi brigu o njihovim "novčanicima"".

Bonus video: