Stranka penzionera: Ovogodišnje povećanje penzija je ponižavajuće

Korać: Najniža penzija biće povećana za 2,5 eura i iznosiće 100,4 eura. Penzioneri nikako da shvate da će im ovakvim povećanjem biti nadoknađena silna poskupljenja
0 komentar(a)
penzioner, protest, račun za struju, struja, Foto: Boris Pejović
penzioner, protest, račun za struju, struja, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2012. 08:38h

U Stranci penzionera, invalida i socijalne pravde Crne Gore nezadovoljni su ovogodišnjim povećanjem penzija od 2,6 odsto ocjenjujući ga kao „žalosno“ i „ponižavajuće“ za najstariju populaciju u Crnoj Gori.

Sekretar Stranke penzionera Radisav Korać, saopštio je „Vijestima“ da su od 20. februara prošle godine mnogo više poskupjele osnovne životne namirnice, voda, struja, gorivo, ogrijev itd.

"A godine se brzo zbrajaju, ali sporo prolaze i duge su za čekanje", istakao je Korać.

Najniža penzija biće povećana za 2,5 eura

Visina penzija u Crnoj Gori usklađuje se prema novom Zakonu o PIO jedanput godišnje prema modifikovanoj formuli, a na ovogodišnji rast od 2,6 odsto, sa tri četvrtine utiče prošlogodišnji rast troškova života od 3,1 odsto, kao i rast zarada od jedan odsto.

"Najniža penzija biće povećana za 2,5 eura i iznosiće 100,4 eura. Penzioneri su nepogrješivi statističari, množe, oduzimaju, smanjuju, ali nikako da dođu do ovog procenta i nikako da shvate da će im ovakvim povećanjem biti nadoknađena silna poskupljenja", dodao je Korać.

Prema Nacrtu novog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji je na javnoj raspravi, materijalno obezbjeđenje porodice će se davati, umjesto za godinu, za devet mjeseci, za radno sposobno stanovništvo, a po isteku tri mjeseca moći će ponovo da traže ovo pravo.

"Refundacija bolovanja za porodiljsko ili roditeljsko bolovanje, za zaposlenog koji je radio manje od tri mjeseca iznosi, 50 odsto zarade iz prethodnog mjeseca. Sve ovo „u cilju bolje kontrole trošenja budžetskih sredstava“, kažu iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Svi ovi vidovi pomoći povećavaju se trogodišnje ili i rjeđe, na primjer 2001, 2004, 2007, 2011, iako se budžet svake godine povećavao, a zarade rasle iz mjeseca u mjesec. Na drugoj strani, imamo opraštanje i plaćanje dugova bjelosvjetskim biznismenima i oligarsima, a onda i u Crnoj Gori duple plate, enormne otpremnine, visoke nadoknade i bonusi, privilegije i bogaćenje „zaslužnih, uglednih i moćnih“ građani. Penzioneri, kao i ostali građani, nijesu protiv korektnih, iskrenih i poštenih stranih investitora i graditelja, ali jesu protiv stranih isisivača, gulikoža i domaćih ugraditelja – zaključio je Korać.

Snažno će podržati nove proteste

Korać je poručio da će penzioneri podržati proteste nezadovoljnih građana širom Crne Gore.

"Pripremaju se novi protesti koji će biti još snažnije podržani od penzionera, i to ne samo iz Podgorice. Ovo su nepopularne, no i zabrinjavajuće mjere, jer se ne zna epilog svega, ali je dobro što sazrijeva svijest građana za promjene sistema vrijednosti i eliminisanje štetnih pojava i jednog društva", kazao je Korać.

Bonus video: