Za štediše u Srbiji 30 odsto popusta na račun za struju

U EPCG kažu da će se o eventulanom podsticaju za potrošače izjasniti, ukoliko bi Vlada uputila takvu inicijativu
0 komentar(a)
račun za struju, Foto: Luka Zeković
račun za struju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.02.2012. 16:53h

Građanima koji su potrošili manje struje u teškoj energetskoj situaciji biće umanjeni fabruarski računi za 30 odsto. Tako je u Srbiji, a u Crnoj Gori nema sličnih odluka za podsticaj smanjenja potrošnje. Osim što će popust dobiti svi potrošači koji su uštedjeli najmanje 15 odsto u odnosu na prosječnu dnevnu potrošnju u januaru, oko 120.000 najsiromašnijih neće morati da plati račune za februar. Iz Elektroprivrede Srbije je objavljeno da je osnovni motiv usvajanja takve odluke namjera da građane podstakne da nastave da štede energiju, apelujući da potrošnja bude racionalna. EPS je saopštio da je popust za februarske račune predložio "jedan potrošač iz Boljevca".

Popust od 100 odsto za socijalno najugroženije Iz EPS-a je najavljeno da će poštovati i inicijativu predsjednika Srbije Borisa Tadića o popustu od 100 odsto za socijalno najugroženije stanovništvo. Tako će građani Srbije biti nagrađeni - za odgovorni odnos prema potrošnji i što strpljivo čekaju da se otklone mnogobrojni kvarovi, zbog kojih često nemaju struje, pa i da se radi o političkoj pozadini odluke u suret izborima.

U EPCG kažu da će se o eventulanom podsticaju za potrošače izjasniti, ukoliko bi Vlada uputila takvu inicijativu

Posvećeni očuvanju energetske stabilnosti "Vijesti" su pitale Ministarstvo ekonomije, u čijoj nadležnosti je energetski sektor, da li će tražiti da EPCG donose odluku za podsticaj štednje sličnu EPS-ovoj. Upitani su da li bi takva ili slična mjera mogla da bude primijenjena za domaćinstva u Crnoj Gori i zbog neurednog snabdijevanja u prigradskim i seoskim djelovima države zbog vremenskih nepogoda. Iz Ministarstva je zvanično odgovoreno da su "trenutno najviše posvećeni očuvanju energetske stabilnosti i sigurnosti u napajanju električnom energijom". "Vlada će razmotriti sve dodatne mjere, uz poštovanje onoga što su potrebe za očuvanje elektroenergetskog sistema i ukupne stabilnosti", odgovorili su iz Vladinog resora.

Bonus video: