Termoelektrana opet u pogonu, KAP redukovao potrošnju

Maksimalna snaga rada još uvijek nije dostignuta, ali se očekuje da bude postignuta u toku dana
0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.02.2012. 13:52h

Nakon što je iz EPCG upućeno pismo upozorenja, KAP je danas ispoštovao naredbu Vlade i redukovao potrošnju za 20 odsto, kako naredbom Vlade i traženo, saopšteno je "Vijestima" iz EPCG.

Pismo upozorenja KAP-u je upućeno jutros.

Termoelektrana Pljevlja jutros oko 5.30 časova vraćena je na mrežu, i trenutno radi sa 80 odsto kapaciteta, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Tokom dana se očekuje da će raditi punim kapacitetom, a situacija u snabdijevanju crnogorskog konzuma električnom energijom je danas, iz tehničkog ugla, znatno bolja nego prethodna dva dana i popravlja se iz sata u sat, jer je saniran veliki broj kvarova na mreži.

Podsjetimo, zbog problema u prenosnoj mreži, na 400 kV dalekovodu, u ponedjeljak je bilo došlo do ispada TE Pljevlja iz elektroenergetskog sistem.

"Potrošnja električne energije u ponedjeljak je bila za 2,5 odsto manja u odnosu na potrošnju ostvarenu u nedelju, odnosno 11,1 odsto manja u odnosu na petak", navodi se u saopštenju.

Svi gradovi imaju uredno napajanje električnom energijom osim jednog dijela seoskih područja

"Na području svih opština redukcija javne rasvjete je preko 90 odsto. Apelujemo na ostale privredne subjekte da redukuju i dekorativnu rasvjetu (izloge, svijetleće reklame, bilborde, citylights, prilaznu rasvjetu i sl.). Možemo reći da apeli za racionalnu potrošnju električne energije djelimično uspijevaju, pa je evidentan trend smanjenja potrošnje. Ipak, dosadašnje uštede u ovakvoj situaciji nisu dovoljne, zato i dalje pozivamo privredna društva, lokalne samouprave i građane da maksimalno vrše uštede i pridržavaju se preporuka za štednju električne energije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u Crnoj Gori, trenutno 99 odstvo konzuma se uredno snabdjeveno električnom energijom.

Svi gradovi imaju uredno napajanje električnom energijom osim jednog dijela seoskih područja. Broj domaćinstava koja su bez napajanja električnom energijom je ispod 3.000 .

"Sve raspoložive ekipe i kapaciteti EPCG su danonoćno na terenu i pokušavaju da, u što kraćem roku i u izuzetno teškim vremenskim uslovima, otklone kvarove. Očekujemo da će danas naše ekipe u saradnji sa helikopterskom jedinicom uspjeti da pristupe havarisanom dijelu mreže na Pivskoj planini", saopštili su iz EPCG.

Bonus video: