Štedite - skupi uvoz nam se obija o glavu

Raspisan tender za nabavku nedostajuće energije od četvrtka do nedjelje. Na vrijeme se javio samo EFT iza kojeg stoji biznismen Vuk Hamović.
0 komentar(a)
snijeg Podgorica, Foto: Renato Grgurević
snijeg Podgorica, Foto: Renato Grgurević
Ažurirano: 14.02.2012. 04:30h

Elektroprivreda pokušava da obezbijedi struju i apeluje da se racionalno troši, a potrošači će skupi uvoz osjetiti preko narednih cijena struje.

Nove cijene će biti određene od 1. jula ove godine.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević saopštio je da Crna Gora ne može izbjeći restrikcije bez pomoći potrošača, pozivajući da racionalno koriste energiju.

Trostruko veća cijena

Iz EPCG je objavljeno da je oko 10.000 građana juče do 17 časova bilo bez struje

Kovačević je ponovio da struje ima do ponedjeljka, naglašavajući da EPCG čini sve da je obezbijede i za naredni period kako bi se izbjegle restrikcije. Ukazao je da one ne odgovaraju ni kompaniji jer strada oprema usljed preopterećenja mreže kada se struja vrati potrošačima.

“Uspjeli smo da nabavimo određene količine struje na tržištu po izuzetno visokoj cijeni od 150 eura po megavat-satu prosječno. Trostruko je veća cijena u odnosu na normalnu energetsku situaciju”, rekao je Kovačević, naglašavajući da je nema na tržištu i pored toga što je skupa.

Trgovci koriste situaciju

Kovačević navodi da je kupljeno oko 70 megavata, saopštavajući da je juče raspisan tender za nabavku nedostajuće energije od četvrtka do nedjelje. Na vrijeme se javio samo EFT iza kojeg stoji biznismen Vuk Hamović.

“Nismo odlučili da li ćemo kupiti, jer je cijena 140 eura. Naknadno sam informisan da su se javile još neke kompanije“, kazao je Kovačević.

U mnogim selima potrošači su bez struje

EPCG: Putevi su problem

Kovačević je istakao da veliki problem imaju u Danilovgradu

Iz EPCG je saopšteno da dosadašnje uštede nisu dovoljne u aktuelnoj situaciji. Ponovili apel da privredna društva, lokalne samouprave i građani treba da se pridržavaju preporuka za maksimalnu štednju struje.

Iz Elektroprivrede su napomenuli da je energetska mreža u boljem stanju, a da su putevi prohodniji, brže bi otklanjali kvarove da bi urednije snabdijevali potrošače.

10.000 građana bez struje

Iz EPCG je objavljeno da je oko 10.000 građana juče bilo bez struje, a do 17 sati se svelo na 6.000 potrošača. Kovačević je istakao da veliki problem imaju u Danilovgradu gdje je oko 2.000 potrošača bez električne energije.

U mnogim selima u Nikšiću, Podgorici, Danilovgradu, Cetinju, Kolašinu i Žabljaku, kao i djelovima Zete i Tuzi, potrošači su bez struje.

Bonus video: