Kako Vlada može pasti

Da bi se izglasale inicijative "za povjerenje" i "za nepovjerenje", moraju imati kvalifikovanu većinu od 41 poslanika
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 08:33h

Nakon što je Vlada donijela odluku da preuzme dug Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) od 22 miliona eura prema Dojče banci, premijer Igor Lukšić je kazao da će Skupštini uputiti inicijativu da glasa o povjerenju Vladi kako bi se utvrdilo da li njena politika prema KAP-u ima većinu.

U samoj inicijativi premijer treba da navede kada će rasprava biti održana.

Ukoliko ne bude dovoljno glasova za, Vlada je “pala”.

Da bi Vlada preživjela glasanja “o povjerenju” za moraju da glasaju DPS i SDP, a ukoliko bi SDP bio protiv ili uzdržan, bili bi potrebni svi glasovi DPS-a (35 glasova), Bošnjačke stranke (tri), Hrvatske građanske inicijative (jedan) i dva od četiri poslanika albanskih nacinalnih stranaka.

Ukoliko ne bude dovoljno glasova za, Vlada je “pala”. Da bi Vlada pala na glasanju “o nepovjerenje” za bi trebalo da glasa svih 29 poslanika SNP-a, NOVE i Pokreta za promjene, devet iz SDP-a i tri iz Bošnjačke stranke ili albanskih stranaka.

Građani vraćaju dugove

Građani Crne Gore bi prema ovoj Vladinog odluci Dojče banci ove godine uplatiti osam miliona eura, odnosno šest miliona eura glavnice i dva miliona kamate na taj iznos. Vlada i kompanija Rusal ruskog milionera Olega Deripaske dijele vlasništvo u KAP-u, a njima upravlja ruski menadžment, dok pradstavnik Vlade ima pravo veta.

Ministri iz Socijaldemokratske partije (SDP) Vujica Lazović, Andrija Lompar i Ivan Brajović su nakon sjednice saopštili da su bili protiv takve odluke i da ugovor sa Rusima treba raskinuti, te da će ta partija “na vrijeme dati partijski stav”. Upravo od glasova SDP-a zavisiće da li će biti izglasano povjerenje Vladi.

Lukšić: Neka neko predloži rješenje ako ga ima, a ne da dijeli lekcije

Lukšić je rekao da je do sada vladajuća koalicija imala različite stavove u odnosu na politiku koja se vodi kada je KAP u pitanju ali da do sada nije čuo konkretne predloge kako nešto riješiti, niti je bilo boljih rješenja za upravljanje.

"Istovremeno uz potvrđivanje odluka o preuzimanju dugova, treba provjeriti da li Vlada ima povjerenje kada je u pitanju odnos prema KAP-u i prema realizaciji ekonomske politike i jasno staviti do znanja da li ova Vlada ima mandat da nastavi da rješava ovaj problem ili nema. U suprotnom volio bih da čujem kakvi su to predlozi, drugačija viđenja i ako ih ima vrlo sam raspoložen, ukoliko su kvalitetna i ekonomski opravdana, da im dam šansu, a to će naravno podrazumijevati i politički odnos prema svim tim pitanjima", rekao je Lukšić.

On je kazao da ako Vlada nema povjerenje, to podrazumjeva “drugačije političke odluke”.

"Ja nemam nikakav problem sa tim, ali ne želim da preuzimam odgovornost i da držim mandat, a da budem podložan kritici koja znači nesnošenje nikakve odgovornosti za ono što pričaju i rade. Ako imamo drugačiji model rješavanja predložite ga i nema nikakvog problema ako je to bolje od onoga što mi radimo", kazao je Lukšić.

On je rekao i da “pošto ima mnogo učitelja i onih koji vole da dijele lekcije”, ne želi da preuzima u potpunosti odgovornost jer Vlada nema većinsku podršku prema politici KAP-a i pozvao sve da u skupštinskoj raspravi ospore njihove predloge.

Galerija

Bonus video: