Firma Gradina, a na telefon kažu "Atlas"

Ekspres Gradina, čije je sjedište u Beogradu, godinama je povezana sa Atlas grupom i akcionar je u više njenih kompanija
190 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 08:32h

Svetlana Mijatović, ovlašćena zastupnica Fiesta Investments LTD, kontroverzne of-šor kompanije koja je čitavu deceniju posredovala u emitovanju satelitskog signala državne televizije i koja se pominje kao jedna od firmi preko kojih je obavljena korupcija kod privatizacije Telekoma, je ovlašćeno lice i direktorica beogradske firme Ekspres Gradina DOO.

Kompanija Ekspres Gradina, čije je sjedište u Nušićevoj ulici br. 15 u Beogradu, je godinama povezana sa Atlas grupom Duška Kneževića. Ista firma je akcionar u više kompanija iz Atlas grupe.

Of-šor firma Fiesta Investments LTD registrovana 1996. godine u Republici Mauricijus, ali i sa adresama u Švajcarskoj i Kipru, pažnju javnosti od početka ove godine zaukuplja i zbog sumnji američkih i mađarskih istražitelja da je zajedno sa još tri firme učestvovala u korupciji crnogorskih zvaničnika prilikom privatizacije Telekoma Crna Gora 2005. godine.

Poslovne kombinacije sa Fiestom tajna

U Atlas grupi za sada ćute o poslovnim kombinacijama sa ovom kompanijom i samo odlučno negiraju da su njeni stvarni vlasnici.

Ova firma za posredovanje u emitovanju satelitskog signala RTCG prihodovala je između osam i deset miliona eura novca poreskih obveznika Crne Gore i po osnovu sumnjivog ugovora čiju autentičnost danas javno osporava britanski advokat Mark Harison, za kojeg se čitavu deceniju tvrdilo da je ugovor o zakupu satelitske stanice, kao ovlašćeni zastupnik Fieste, krajem 2008. godine, potpisao sa tadašnjim direktorom RTCG Goranom Rakočevićem.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) utvrdila je da je Mađar Telekom sklopio lažni konsultantski ugovor, koji naziva “ Fiesta ” navodno za pomoć u kupovini dodatnih akcija od manjinskih akcionara Telekoma Crna Gora. Po Fiesta ugovoru i ugovoru Activa, koji su sklopljeni sa firmama sa Mauricijusa i Sejšelskih ostrva, isplaćeno je 4,47 miliona eura za usluge koje navodno nijesu izvršene.

Na naša dva poziva ljubazna sekretarica se javljala sa riječju “Atlas”, a na drugi poziv riječima “Atlas sistem”

“Vijesti” su protekle tri sedmice istraživale tragove o poslovanju Fieste Investments LTD, a većina lica koje smo kontaktirali tim povodom bili su direktno ili indirektno povezani sa kompanijama Atlas grupe. “Vijesti” su pokušavale i da stupe u kontakt sa direktoricom Ekspres Gradine Svetlanom Mijatović i pitamo je čime se, u stvari, bavi Fiesta Investments LTD, ali nam to nije pošlo za rukom.

Kabinet direktorice Ekspres Gradine kontaktirali smo preko broja fiksnog telefona koji je dostupan u poslovnom informatoru Srbije (na Internetu), ali na naša dva poziva ljubazna sekretarica se javljala sa riječju “Atlas”, a na drugi poziv riječima “Atlas sistem”!

Svetlana Mijatović je kao ovlašćeno lice Fiesta Investments LTD bila jedan od potpisnika Ugovora o cesiji, zaključenog 21. aprila 2011. godine, kojim su potraživanja ove zagonetne kompanije prema RTCG u iznosu od 163.776 eura prenijeta na Atlas grupu. Treći potpisnik ovog ugovora bila je Brankica Bašović, direktorica Fin Investa, građevinske firme iz Atlas grupe, koja je u međuvremenu preimenovana u Atlas Invest. Pomenuti Ugovor o cesiji tokom prošle sedmice objavio je Goran Đurović, član Savjeta RTCG.

Čime se bavi Fiesta Investments LTD?

Fin Invest je, naime, prema Ugovoru o cesiji imao potraživanja prema Fiesta Investments LTD, ali njegova direktorica Brankica Bašović nije željela otkriti “Vijestima” po osnovu čega je nastalo to potraživanje, niti odgovoriti na pitanja da li se radi o prodaji nekog proizvoda, izvođenju radova ili uslugama, kao i čime se bavi njen poslovni partner-kompanija Fiesta Investments LTD, i koliko često sa njim posluje?

"Vaša pitanja zalaze u domen informacija koje su zaštićene pravilima poslovne etike u redovnim aktivnostima svakog društva. U nadležnosti je određenih državnih institucija da provjeravaju pravnu valjanost poslova u koje stupa Atlas Invest (bivši Fin Invest), što su inače dosadašnje redovne finansijske i druge kontrole rada ovog društva potvrdile kroz svoje izvještaje", odgovorila je između ostalog Brankica Bašović, direktorica Atlas Investa.

”Vijesti” su ranije objavile da je Bašović, prije pet godina, bila direktorica kompanije Atika Land DOO Podgorica, čiji je osnivač tokom 2007, takođe, jedno vrijeme bila kontroverzna firma Fiesta Investments LTD.

Kakve su veze

Svetlana Mijatović je četvrti po veličini vlasnik Atlas Monta (sa 3,67 odsto akcija), društva za upravljanje istoimenim investicionim fondom, kojeg čitavu deceniju kontroliše Duško Knežević.

Ekspres Gradina je donedavno bila najveći akcionar Montenegro ekspresa AD Budva, kada su značajan dio paketa prodali povezanom licu iz grupacije - Atlas Mont fondu i to pred samo stupanje na snagu novog Zakona o investicionim fondovima u Crnoj Gori.

Sada je Ekspres Gradina treći po veličini akcionar Montenegro ekspresa AD Budva sa 14,64 odsto akcija. Ekspres Gradina je osmi po veličini akcionar Atlas Mont fonda sa 3,85 odsto akcija.

Galerija

Bonus video: