Vladin nesuđeni partner za izgradnju kompleksa na Valdanosu loše posluje

Kjubus luks nije navodio probleme u Crnoj Gori, ali jeste da su zbog teškoća u plaćanju raskinuli ugovor za projekat Otok maslina u Hrvatskoj
0 komentar(a)
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.02.2012. 03:28h

Britanska kompanija Kjubus luks, kojoj je Vlada Crne Gore namjeravala da ustupi ulcinjsku uvalu Valdanos na 30 godina, završila je poslovnu 2011. sa gubitkom od 36,9 miliona funti (više od 44 miliona eura) prije oporezivanja, prenose svjetske agencije saopštenje te firme.

Zanimljivo je da je Kjubus luks saopštio da bilježe napredak u “strategiji kreiranja vrijednosti” na nekretninama i u Crnoj Gori, iako je Vlada pod pritiskom nevladinog sektora, u februaru 2011. odbila njihove zahtjeve za potpisivanje ugovora i poništila tender za dugoročni zakup Valdanosa.

Prethodno je Tenderska komisija dodijelila posao britanskoj kompaniji, i bilo je pitanje vremena kada će ugovor biti potpisan, ali je pritisak javnosti na kraju doveo do poništenja tendera.

Kjubus luks nije navodio probleme u Crnoj Gori, ali jeste da su zbog teškoća u plaćanju raskinuli ugovor za projekat Otok maslina u Hrvatskoj, zbog čega su, kako navode, pretrpjeli nematerijalnu štetu.

Ulcinjski nevladin sektor i grupa tamošnjih intelektualaca od početka su se protivili ustupanju Valdanosa Kjubus luksu, jer su smatrali da ta kompanija nije sposobna za realizaciju 200 miliona vrijedne investicije u izgradnju turističko-ekološkog kompleksa.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) tužila je Savjet za privatizaciju Upravnom sudu jer nije objavljena dokumentacija koju je dostavio Kjubus luks.

MANS je zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja podnio i krivičnu prijavu protiv potpredsjednika Vlade i predsjednika Tenderske komisije Vujice Lazovića.

U Vladi nijesu bili raspoloženi da zvanično komentarišu poslovne rezultate kompanije koju je njena Tenderska komisija proglasila pobjednikom na tenderu.

Izvor “Vijesti” iz Vlade je nezvanično kazao da malo koja kompanija posluje pozitivno u uslovima globalne krize.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: