Budvani očekuju šeike

Namjera investitora sa Dalekog istoka da kupe zemljišni kompleks bila je "okidač" da se čak budžetom za ovu godinu projektuje zarada od 10 miliona eura
77 pregleda 0 komentar(a)
Kraljičina plaža Bar, Foto: Montenegro turist service
Kraljičina plaža Bar, Foto: Montenegro turist service
Ažurirano: 09.02.2012. 01:58h

Ukoliko šeici iz Abu Dabija zaista kupe gotovo 20 hektara opštinske zemlje u zaleđu Kraljičine plaže, i to one plaže koja se nalazi na granici budvanske i barske opštine, Opština Budva bi dobila finansijsku injekciju kojom bi riješili nagomilane probleme.

Kraljičina plaža po svojoj atraktivnosti nimalo ne zaostaje od svoje imenjakinje koja se nalazi nadomak Svetog Stefana.

Namjera investitora sa Dalekog istoka da kupe zemljišni kompleks u zaleđu najljepše plaže na barskoj rivijeri, koji se većim dijelom nalazi na teritoriji budvanske, a manjim u opštini Bar, bila je "okidač" kod budvanskih finansijskih planera da se čak budžetom za ovu godinu projektuje odlična zarada od 10 miliona eura.

Upravo tolika suma je i zacrtana u budžetskim prihodima od prodaje nepokretnosti.

To bi ujedno bila i najveća zarada u protekle četiri godina od prodaje nepokretnosti, ako se zna da je od početka krize Opština uspijevala da proda samo pokoji komad svoje zemlje, te da najviše ostvari trećinu od budžetom zacrtane zarade.

Kako je to i sam gradonačelnik Lazar Rađenović kazao, ukoliko bi došlo do prodaje nepokretnosti, to bi značilo da Opština prvi put u novijoj istoriji radi rebalans budžeta, ali na više.

"Opština Budva je posvećena stvaranju ambijenta i unapređenju svega onoga što je bitno da investitori i dalje zadrže pažnju na Budvu. Naši napori će ove godine biti usmjereni da damo podršku, koliko god je to moguće, svim onim aktuelnim i budućim investicionim projektima. Ovih dana je jasno interesovanje investitora iz Abu Dabija za prostor na granici naše opštine za Kraljičinu plažu. Mislim da ćemo ubrzo započeti proces sklapanja strateškog partnerstva sa ovim investitorom”, najavio je ranije Rađenović.

Najatraktivnije prodaje zemljišta u proteklih pola decenije „odigrale“ su se na potezu od Svetog Stefana do Reževića

I dok su se u proteklih par godina prodaje nepokretnosti uglavnom izjalovile, dotle je u zlatno doba „investicione groznice“, od 2005. do 2007, Opština uspjela da proda velike zemljišne parcele, postižući odlične tržišne cijene.

Svakako, najatraktivnije prodaje zemljišta u proteklih pola decenije „odigrale“ su se na potezu od Svetog Stefana do Reževića, pa bi prodaja zemljišta na granici sa barskom opštinom na kraju Buljarice bio pun tržišni pogodak.

Zlatnu prodaju zemlje u metropoli turizma i pravo finansijsko osvježenje, Opštini je otvorila višemilionska kupovina na lokalitetu Smokvica, nedaleko od Svetog Stefana, gdje je za šest hektara opštinske zemlje ruska kompanija “Vas invest” iskeširala 12,9 miliona eura. Na toj lokaciji bila je planirana izgradnja prvog hotela iz lanca “Kempinski”.

Opština je 2006. krajem jula, zaključila, nakon sprovedene licitacije, kupoprodajni ugovor za parcelu na Bijelom ratu, nadomak Reževića, površine 53.992 kvadrata, koju je prodala za 4,8 miliona, ili 90 eura po kvadratu.

Već 2008. Opština je na licitaciji prodala atraktivnu parcelu od 15.312 kvadrata na lokalitetu Pasja jama, nadomak Svetog Stefana, kompaniji “Capital estate” za 4,6 miliona eura, po cijeni od 305 eura po kvadratu. Posljednja licitacija sprovedena je krajem septembra 2011. kada je prodata parcela u selu Krstac, iznad Rijeke Reževića, od 11.307 kvadrata, za 671.000 eura.

Bonus video: