RAE: Pokušavaju da nas proglase krivim i nekompetentim

"Stalnom kampanjom pojedinih medija i dijela nevladinih organizacija (NVO) prema RAE, pokušava se napraviti pritisak na nadležni sud"
54 pregleda 0 komentar(a)
protest 21.01., Foto: Luka Bošković
protest 21.01., Foto: Luka Bošković
Ažurirano: 07.02.2012. 16:58h

Kampanja koja godinama prati rad Regulatorne agencije za energetiku (RAE), a posebno vanistitucionalni zahtjev organizatora protesta građana za smjenu njenih članova, svojevrstan su pritisak na sadašnji i budući rad i nezavisnost regulatora, saopštili su danas predstavnici te institucije.

"Stalnom kampanjom pojedinih medija i dijela nevladinih organizacija (NVO) prema RAE, pokušava se napraviti pritisak na nadležni sud uoči rasprava o tužbama koje su organizovana gospoda, pokrenula protiv odluka regulatora", navodi se u saopštenju.U RAE tvrde da se istovremeno pokušava stvoriti klima u državi kojom bi se regulator proglasio krivim i nekompetentim."Pozivamo vas javno da tražite mišljenje Evropske energetske zajednice o radu ovog regulatora, kao tijela koje mjerodavno može da da mišljenje o radu u ovoj oblasti", rekli su iz RAE. Oni su podsjetili da se u javnosti ponovo vodi kampanja protiv RAE, zbog navodnog neopravdanog novog povećanja cijena struje od 6,8 odsto, uz "orkestrirane optužbe" u vezi sa navodnim štetnim odlukama regulatora prema građanima, koje su Elektroprivredi (EPCG) donijele korist od 50 miliona eura. "Ponavljamo da su sve odluke RAE o cijenama koje se odnose na 2010. i prošlu godinu pravosnažne u upravnom postupku i da nijesu proizvele negativne materijalne posljedice za potrošače", poručili su iz RAE.Oni su objasnili da je RAE, sa dvije ključne odluke vezane za korekcije prihoda i cijena iz decembra 2009. i istog mjeseca prošle godine, utvrdila iznose od oko 39 miliona EUR i oko 21 milion eura u smjeru smanjenja prihoda EPCG. "RAE je za isti period primijenila korekcije u korist EPCG u četvorostruko manjem iznosu, a približnom 15 miliona eura", navodi se u saopštenju.RAE je, kako su kazali njeni predstavnici, tim odlukama sprovodeći zakon utvrdila korekcije regulatornog prihoda uvažavajući povoljne hidrološke uslove, smanjenje cijena uvezene električne energije i odličan rad domaće proizvodnje, zbog čega je ostvaren manji uvoz struje i manje ostvareni troškovi. "Odlukama Agencije realizovane su ukupne korekcije u iznosu od blizu 60 miliona eura u korist potrošača, zbog čega je i ostvarena manja cijena električne energije", podsjetili su iz Regulatorne agencije.Iz RAE su naveli da su korekcije prema energetskim subjektima i potrošačima dio stalnog procesa utvrđivanja prihoda i cijena i da su neminovnost koja će pratiti i budući rad te, ali i drugih regulatornih agencija u tom sektoru.

Bonus video: