Jeftiniji vez u Tivtu nego u Italiji

Porto Montenegro pokušava da se nametne kao njihova jeftinija i kvalitetnija alternativa
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 10:17h

Kompanija Adriatik marinas, koja gazduje tivatskom marinom za mega-jahte Porto Montenegro, saopštila je da bi ekonomski problemi u Italiji i Grčkoj mogli ići naruku njihovoj namjeri da što veći broj mega i super-jahti privuku u Crnu Goru i da tim brodovima Porto Montenegro postane matična luka u kojoj bi te jahte provodile najveći dio godine.

Marine u Grčkoj i Italiji, uz južnu Francusku, glavne su destinacije za smještaj jahti na Mediteranu, a Porto Montenegro pokušava da se nametne kao njihova jeftinija i kvalitetnija alternativa u kojoj bogataši-vlasnici tih ultraskupih plovila mogu računati na brojne finansijske povoljnosti, kvalitetnu uslugu i minimalno “gnjavljenje” od strane državne administracije.

"Dok se Grčka i Italija muče da uspostave kontrolu nad svojim nacionalnim finansijama i javnim dugom, odluka italijanskog premijera Marija Montija da uvede posebne takse na vezove za sva plovila preko 10 metara dužine, već je rezultirala činjenicom da vasnici jahti traže alternativna riješenja van italijanskih voda. Ove dnevne takse odnosiće se na sva plovila vezana u italijanskim lukama ili usidrena van njih, pa će vlasnici tako morati plaćati i do 32 hiljade eura godišnje privezne takse za jahtu dužine 24 metra, odnosno čak 256 hiljada eura za jahtu dužine 64 metra", objavljeno je na sajtu Porto Montenegra uz napomenu da, iako italijanske poreske vlasti najavljuju, počev od 1. maja, popuste kod naplate novih taksi za privez za starije jahte, jedrilice i brodove koji su na remontu, “mnogi Italijani - vlasnici jahti već traže alternative za smještaj svojih plovila”.

185 vezova u marini

U tome Porto Montenegro, koji trenutno ima 185 vezova za brodove dužine od 12 do 140 metara, vide dodatnu šansu za privlačenje većeg broja jahti iz Italije da se na dugotrajnoj osnovi smjeste u novoj tivatskoj marini.

"Stopa PDV-a u Crnoj Gori za robu i usluge vezane za nautički turizam je samo 7 odsto, a stopa poreza na dobit je 9 odsto, što znači da su finansijski preduslovi za izbor Porto Montenegra kao nove matične luke za vlasnike tih brodova veoma jaki", saopštila je kompanija čiji je većinski vlasnik kanadski milijarder Piter Mank.

Gorivo bez carina i akciza

Adriatik marinas podsjeća i na činjenicu da se u Porto Montenegru privatne, kao i jahte koje se izdaju u čarter, mogu snabdjeti gorivom oslobođenim obaveze plaćanja carina i akciza, kao i da “jahte u crnogorskim vodama mogu da se zadržavaju bez vremenskih ograničenja i naplate poreskih obaveza njihovih vlasnika u inostranstvu”, kao i da crnogorski “brz i jednostavan sistem izdavanja vinjeta jahtama omogućava da više puta uplovljavaju u crnogorske vode, te mijenjaju posadu i putnike uz minimalne napore.”

Galerija

Bonus video: