Avaz ne da ni cent preko eura za "Pobjedu"

Očekujemo da pregovori sa Avazom počnu krajem februara – zvanično saopštavaju iz PR službe Ministarstva finansija
0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.02.2012. 09:30h

Pregovori o prodaji izdavačkog preduzeća “Pobjeda” ne počinju, a skoro je mjesec otkad je Savjet za privatizaciju zadužio Tendersku komisiju da načne razgovore sa jedinim ponuđačem. Tenderska komisija za privatizaciju “Pobjede”, koju predvodi ministar finansija Milorad Katnić, uz poziv za pregovore, tražila je bosanskom Avazu da poboljša ponudu u finansijskom smislu i objasni investicioni i socijalni program.

Iz kompanije biznismena Fahrudina Radončića još nisu odgovorili na takav zahtjev komisije, a prema informacijama “Vijesti” teško da će dati više od ponuđenog.

Radončić nudi euro za državnih 85,99 odsto akcija “Pobjede”, ulaganje od 2,1 milion eura i da preuzme kratkoročna dugovanja od četiri miliona, gdje ubrajaju obaveze zaposlenima. Uprava niskotiražnog lista “Pobjeda” radnicima duguje pet plata.

Odbijaju dug "Pobjede"

Avaz odbija dugoročni dug “Pobjede” od 6,47 miliona eura, tražeći da ta kreditna zaduženja vraća Vlada iz državnog budžeta, što je posebno sporno. Bosanski biznismen bi sadašnju lokaciju “Pobjede” koristio za gradnju poslovno-stambene zgrade.

"Očekujemo da pregovori sa Avazom počnu krajem februara", zvanično saopštavaju iz PR službe Ministarstva finansija. Na pitanje da li je sarajevska kompanija poboljšala ponudu i u kojem dijelu, pošto je najavljeno da komisija to čeka, iz Ministarstva odgovaraju:

“Što se tiče poboljšanja ponude, još nemamo informaciju u vezi s tim”.

Radončić je ponudio i 1,68 miliona eura za otpremnine jer planira od 250 zaposlenih da otpusti njih oko 80 do kraja 2015.

Radončić je ponudio i 1,68 miliona eura za otpremnine jer planira od 250 zaposlenih da otpusti njih oko 80 do kraja 2015. Procjene pokazuju da je to nedovoljno jer ne može pokriti obaveze iz kolektivnog ugovora usljed otpuštanja prekobrojnih.

Aktuelni, treći tender za prodaju “Pobjede” objavljen je 27. septembra prošle godine. Pokušaji prodaje preduzeća iz 2007. i 2008. su propali, a interesovanje je pokazivao njemački WAZ.

Bonus video: