Pokrenuta proizvodnja u Željezari

Zvaničnu ponudu za kupovinu Željezare do danas nije dostavila ni jedna kompanija
51 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Perišić, Foto: Svetlana Mandić
Veselin Perišić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.02.2012. 14:33h

Proizvodnja u Željezari pokrenuta je jutros, nakon što je elektrolučna peć koja je u četvrtak oštećena u havariji osposobljena za rad u toku noći, saopštio je stečajni upravnik Veselin Perišić.

"Šteta nije bila velika, a peć sada funkcioniše potpuno normalno. Stanje u Željezari je normalizovano, a radnici su od jutros opet na svojim radnim mjestima", rekao je Perišić.

On je dodao i da je atmosfera među radnicima danas mnogo pozitivnija, nakon što je kompaniju u petak posjetio premijer Igor Lukšić.

"To je radinicima ulilo optimizam, jer sada znaju da država stoji iza Željezare i da neće dozvoliti njeno zatvaranje", kazao je Perišić.

Razlog havarije koja se u četvrtak dogodila u željezarinom pogonu Čeličana i dalje nije poznat, a nagađa se da je snijeg, odnosno vlaga, izazvala eksploziju

Perišić je saopštio i da se nada da će se na oglas o prodaji fabrike prijaviti ozbiljni kupci, koji su zainteresovani da Željezara opstane i dobro posluje.

"Ukoliko se niko ne javi na ovaj preliminarni oglas, radićemo na tome da se što prije objavi naredni i nadam se da će tada biti više zainteresovanih kupaca", poručio je Perišić.

On je rekao da prije ponedjeljka neće biti poznato da li je i koliko ponuda stiglo na probni oglas za prodaju Željezare, iako je rok za dostavljanje danas do 16 sati.

"Već sam pokušao da stupim u kontakt sa Privrednim sudom, da provjerim da li je danas stigla neka ponuda, ali oni ne rade. Rok za dostavljanje ponuda je danas u 16 sati, što je svakako prilično kasno, pa mislim da se ništa neće znati prije ponedeljka", kazao je Perišić.

Zvaničnu ponudu za kupovinu Željezare do danas nije dostavila ni jedna kompanija.

Javno otvaranje ponuda u Privrednom sudu u Podgorici zakazano je za ponedjeljak u 11 sati, kada će biti poznati svi detalji.

Razlog havarije koja se u četvrtak dogodila u željezarinom pogonu Čeličana i dalje nije poznat, a nagađa se da je snijeg, odnosno vlaga, izazvala eksploziju.

Perišić je imenovao komisiju od osam stručnjaka koja je sa inspektorima za privredni kriminal trebalo da izvrši uviđaj i utvrdi šta je bio uzrok havarije do koje je došlo prilikom topljenja čeličnog otpada na trećoj korpi stare elektrolučne peći.

Prozvodnja u Željezari, koja je sada organizovana u Čeličani i Kovačnici, u četvrtak je obustavljena zbog mogućeg rizika po bezbjednost radnika.

Bonus video: