RAE: Lukšić dao dobru ponudu organizatorima protestima

U RAE smatraju da najmanje protestuju građani koji uredno izmiruju obaveze, zbog čega će, zahtijevati od EPCG da konačno objavi spiskove onih koji duguju sa ukupnim iznosima
0 komentar(a)
Lukšić, Ćalović, Foto: Savo Prelević
Lukšić, Ćalović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2012. 12:36h

Premijer Igor Lukšić dao je dobru ponudu organizatorima protesta protiv povećanja cijena struje, jer bi potrošači koji redovno izmiruju obaveze dobili veći popust nego što je bilo poskupljenje u prošloj godini, ocijenili su iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Oni smatraju da je dobronamjernom potrošaču jasno da je Lukšić ispred Vlade, kao većinskog vlasnika Elektroprivrede (EPCG), dao više nego dobru ponudu organizatorima protesta građana, odnosno predstavnicima Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Studentske unije.

"Ponuda je iznad povećanja cijena struje za domaćinstva u prošloj godini i dodatnih pet odsto stimulansa je veoma podsticajno i fer za uredne platiše", kazali su agenciji Mina-business iz RAE.

Lukšić je u utorak na sastanku sa predstavnicima MANS-a, USSCG-a i Studentske unije obećao da će predložiti EPCG da redovnim platišama poveća popust sa pet na deset odsto, čime bi se amortizovalo poskupljenje. Vlada će, kako je najavljeno, preporučiti EPCG i da se u skladu sa novom metodologijom raspon između više i niže tarife poveća sa jedan prema dva na jedan prema tri, kako bi se promovisao koncept štednje.

"Ukoliko je ponuda povoljnija od poskupljenja struje, a jeste, pitamo se koji je razlog njenog odbijanja, ali i motiv budućih okupljanja", upitali su iz RAE.

Oni su objasnili da je cijena struje za domaćinstva prošle godine porasla ukupno 4,1 odsto.

"U aprilu smo imali smanjenje cijene električne energije od 2,7 odsto, a zatim, od 1. januara poskupljenje od 6,8 odsto", precizirali su iz RAE.

Oni su podsjetili i da je cijena električne energije za neka mala preduzeća smanjena više od 30 odsto, što je bio vanredan podsticaj za pojeftinjenje određenih proizvoda i usluga, iako se to nije desilo.

"Zašto se to nije desilo neka odgovori Unija poslodavaca (UPCG)", poručili su iz RAE.

Oni su objasnili i da se promjenom odnosa cijene u višoj i nižoj tarifi nudi dodatni stimulans za potrošače, koji žele dodatno da štede koriščenjem jeftine struje noću i vikendom.

U RAE smatraju da najmanje protestuju građani koji uredno izmiruju obaveze, zbog čega će, kako su najavili, zahtijevati od EPCG da konačno objavi spiskove onih koji duguju sa ukupnim iznosima, ukoliko za to ne postoje zakonske prepreke.

MANS, USSCG i Strudentska unija su 21. januara ispred zgrade Vlade organizovali protest zbog teške ekonomsko-socijalne situacije i poskupljenja struje.

Bonus video: