Krivokapić: Dajte Deripaski euro za KAP

"Naknadna pamet u Crnoj Gori nije ništa novo. Moto "Evropa po svaku cijenu" ima i svoju težinu pa tako nekada nosi sa sobom i teške posljedice", istakao je Krivokapić
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 08:36h

Predsjednik Sindikata radnika Aluminijuma Rade Krivokapić, najveće organizacione cjeline Kombinata aluminijuma (KAP) saopštio je "Vijestima" da se "potpuno slaže sa premijerom Igorom Lukšićem da ukoliko investitor ne može da vodi firmu onako kako je predviđeno kupoprodajnim ugovorima, država treba da je preuzme i spasi 1.200 radnika i samu sebe".

Krivokapić je istakao da "važnost KAP-a za ekonomiju Crne Gore ne treba dovoditi u pitanje".

Premijer Lukšić ocijenio je u srijedu "da KAP treba sačuvati, kao i da treba tražiti način da se izađe iz ovog mučnog partnerstva" (sa ruskim CEAC Holdings Limitedom), kao i da je zainteresovan za model koji je Vlada Srbije primijenila u slučaju smederevske Željezare.

Predstavnici ruskog suvlasnika KAP-a, kompanije milionera Olega Deripaske, ranije su tvrdili da su u fabriku uložili 300 miliona

"Naknadna pamet u Crnoj Gori nije ništa novo. Moto "Evropa po svaku cijenu" ima i svoju težinu pa tako nekada nosi sa sobom i teške posljedice, pored onih željenih. Tako smo krenuli ka Evropi trčećim korakom, bez toga da se prvo dobro pripremimo i analiziramo konsekvence svih naših činjenja i nečinjenja, pa smo kao rezultat dobili promašene investicije kao štoje ova u KAP-u. Bojim se da će tih loših rezultata biti još više ako nešto ne promijenimo", istakao je Krivokapić.

On je dodao da je "ljudski pogriješiti, ali je još ljudskije priznati grešku i sanirati je onoliko koliko to sada mogućnosti dozvoljavaju".

"Potpuno se slažem sa premijerom da ukoliko investitor ne može da vodi firmu onako kako je predviđeno Kupoprodajnim ugovorima, država treba da je preuzme…Mi u KAP-u radimo, proizvodimo i činimo 50 odsto izvoza Crne Gore. Mislimo da neko samo još treba i da vidi da je mnogo korisnije i profitabilnije prerađivati i obogaćivati taj aluminijum nego ga prodavati u ingotima nekome ko će na tome zaraditi još najmanje 100 odsto. Da moramo imati izvor električne energije to se znalo i kada je osnovan KAP. Dosta je vremena od tada proteklo! Zašto niko ništa nije uradio po tom pitanju zna se. Zna se i ko je kriv. Krivi su oni koji su kreirali i vodili ekonomsku politiku u Crnoj Gori. Zbog toga, da se ne bi gledalo unazad, a i išlo naprijed i udaralo glavom o zid, kako kaže premijer, pozivamo ga da nešto odmah uradi kako sjutra ne bi bilo kasno za sve nas - i za radnike, i za političare i za državu", zaključio je Krivokapić.

Predstavnici ruskog suvlasnika KAP-a, kompanije milionera Olega Deripaske, ranije su tvrdili da su u fabriku uložili 300 miliona. Zbog toga je pitanje da li bi pristali da udio u KAP-u daje za jedan euro, jer oni nisu preuzimali dugove već Vlada niti bi oni snosili buduće troškove za rad KAP-a.

Galerija

Bonus video: