Crna Gora se priključuje Južnom toku

Izgradnja gasovoda se predviđa ispod Crnog mora kako bi se izbjegla zavisnost od trećih zemalja i tako obezbijede dovoljne zalihe gasa
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2012. 14:26h

Crnogorski zvaničnici i predstavnici ruskog energetskog holdinga Gasprom potpisali su danas u Moskvi Sporazum o izgradnji ogranka gasovoda kroz Crnu Goru u okviru projekta Južni tok.“Strane su raspravljale o tehničkim mogućnostima prilaska Crne Gore projektu Južni tok, nakon što su pokazali interesovanje krajem prošle godine”, navodi se u saopštenju Gasproma, prenosi Glas Rusije.Iz Gasproma su kazali da su odlučili da urade studiju tehničko-ekonomske izvodljivosti izgradnje ogranka gasovoda kroz Crnu Goru.Tehničke mogućnosti i perspektive priključenja Crne Gore u projekat Južni tok razmotrili su ranije direktor sektora za projekte ruskog Gasproma Leonid Čugunov, crnogorski premijer Igor Lukšić, ministri za inostrane poslove i evropske integracije i ekonomije, Milan Roćen i Vladimir Kavarić. Projekat Južni tok, sa predviđenom izgradnjom gasovoda ispod Crnog mora za zemlje južne i centralne Erope, Gasprom realizuje zajedno sa italijanskom energetskom kompanijom Eni, u cilju povećanja izbora maršruta za dopremanje ruskog prirodnog gasa.

Počinje u decembruIzgradnja gasovoda se predviđa ispod Crnog mora kako bi se izbjegla zavisnost od trećih zemalja i tako obezbijede dovoljne zalihe gasa.Gasovod Južni tok će transportovati do 63 miliona kubnih metara gasa do zemalja centralne i južne Evrope, odvajajući put ruskog gasa od tranzitnih zemalja kao što je Ukrajina. Izgradnja će početi u decembru ove, a ne naredne godine kako je ranije planirano.Rusija planira da završi projekat Južni tok do 2015. godine. Za realizaciju kopnene dionice gasovoda Rusija je potpisala međudržavne sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom, a u decembru prošle godine i sa Turskom.

Bonus video: