Lukšić uputio inicijativu Tužilaštvu da ispita poslovanje EPCG

Odbor RAE bira Parlament koji jedino i ima pravo da odlučuje o prestanku funkcije njihovih članova
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2012. 15:27h

Premijer Igor Lukšić uputio je inicijativu Parlamentu da u dnevni red, po hitnom postupku, uvrsti raspravu o odgovornosti članova Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) povodom najnovije odluke o poskupljenju struje.

Inicijativa je, kako je saopšteno agenciji Mina-business, upućena i Tužilaštvu da hitno preispita poslovanje Elektroprivrede (EPCG).

Lukšić je nakon sastanka sa predstavnicima Unije slobodnih sindikata (USSCG), Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentske unije u ponedjeljak podržao njihov zahtjev da se ispita poslovanje Elektroprivrede EPCG i eventualni sporni ugovori.

On je takođe poručio da Vrhovni državni tužilac treba da uđe u EPCG ili bilo koje drugo preduzeće i ispita sadržaj svakog ugovora, ako se smatra da je naduvavanje troškova doprinijelo zahtjevu za poskupljenje struje.

Kontrola RAE

Lukšić je najavio i da će tražiti da se formira nezavisni tim eksperata koji će sagledati sve aspekte metodologije i pravilnika koje je primjenjivala RAE.

Iz RAE su agenciji Mina-business kazali da su spremni i obavezni da se pojave pred parlamentom i da pred javnosti Crne Gore obrazlože svoje odluke.

“To je možda i prilika da pokažemo da smo časno radili”, rekli su iz RAE.

Odbor RAE bira Parlament koji jedino i ima pravo da odlučuje o prestanku funkcije njihovih članova.

Organizatori protesta 21. januara, MANS, USSCG i Studentska unija, traže da se povuče najnovija odluka o poskupljenju struje, kao i da se razriješe dužnosti članovi Odbora RAE.

Lukšić je kazao da će Vlada predložiti EPCG da se u okviru nove metodologije raspon između više i niže tarife poveća sa jedan prema dva na jedan prema tri, što bi značilo da svi građani koji žele da štede na taj način amortizuju poskupljenje. Vlada će, prema njegovim riječima, predložiti i da EPCG redovnim platišama poveća popust sa pet na deset odsto.

Galerija

Bonus video: