Katnić: Crna Gora primjer da su reforme moguće

„Crna Gora je najbolji primjer da su reforme moguće, čak i kada država nema nezavisnu monetarnu politiku”, poručio je Katnić
371 pregleda 0 komentar(a)
novac, pare, euro, Foto: Arhiva Vijesti
novac, pare, euro, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.02.2012. 14:47h

Crna Gora je najbolji primjer da su reforme moguće, čak i kada država nema nezavisnu monetarnu politiku, ocijenio je ministar finansija, Milorad Katnić.

Katnić je u intervjuu za austrijski list Die Presse kazao da jedinstvenu valutu ne vidi kao kamen oko vrata za ekonomije južne Evrope, već kao katalizator za promjene, odnosno pozitivno viđenje stvari koje su bile potisnute.

“Euro nas je natjerao na promjene", rekao je Katnić.

Prema njegovim riječima, euro nije problem, već rješenje.

“On sve ekonomske probleme, koji su do sada bili skriveni ispod površine, čini vidljivim“, konstatovao je Katnić i dodao da bi izlazak Grčke iz eurozone i vraćanje na drahmu samo „zamaskiralo“ akutne probleme konkurentnosti te zemlje, ali ih ne bi riješilo.

Paternalizam je zlo

Katnić ima jasan stav kada je u pitanju izlazak zemalja iz dužničke zamke, ocjenjujući da će radikalne mjere štednje, koje su trenutno na snazi u Atini, Madridu ili Rimu, spriječiti kolaps eurozone.

„Crna Gora je najbolji primjer da su reforme moguće, čak i kada država nema nezavisnu monetarnu politiku”, poručio je Katnić.

Paternalizam je, kako smatra, pravo zlo.

„Ne možemo sebi, u Evropi, priuštiti predimenzioniran javni sektor, već se moramo pružiti onoliko koliko smo dugački. Vrijeme državnog intervencionalizma je prošlo“, ocijenio je Katnić.

Austrijski list piše da to što Crna Gora sa posebnom pažnjom prati razvoj dužničke krize u Evropi, nije samo iz razloga što ta mala mediteranska zemlja želi da na ljeto otpočne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU).

“Mnogo je presudnija činjenica to što je euro zvanično sredstvo plaćanja u Crnoj Gori. Takođe, država je na parobrodu krize, iako samo kao putnik”, zaključuje list.

Bonus video: