Crna Gora u vrhu po skupoći struje

U poređenju sa bivšim zemljama SFRJ, po cijeni struje za domaćinstva, Crnu Goru su samo pretekle Slovenija i Hrvatska u kojima su prosječne zarade duplo, odnosno za trećinu veće od crnogorske
95 pregleda 0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.02.2012. 08:41h

Građani Crne Gore plaćaju značajnije skuplju struju od Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. U poređenju sa bivšim zemljama SFRJ, po cijeni struje za domaćinstva, samo su je pretekle Slovenija i Hrvatska u kojima su prosječne zarade duplo, odnosno za trećinu veće od crnogorske.

Da su takve cijene potvrđuje posljednji izvještaj Regulatorne agencije za energetiku u kojem su upoređivali prosječnu cijenu za domaćinstva sa onim koje plaćaju građani država regiona i članice EU.

Prema zvaničnim podacima i Albanija ima nižu cijenu od 6,99 centi po kilovat-satu, bez uračunatog poreza. Posljednji podaci RAE za pretprošlu godinu pokazuju da je crnogorska cijena za domaćinstva, koja je tokom 2010. bila niža od sadašnje, veća i od pojedinih evropskih. Cijena struje u Bugarskoj je bila 6,94 centa, dok je u Estoniji iznosila 6,74 centa po kilovat-satu.

Posljednji podaci RAE za pretprošlu godinu pokazuju da je crnogorska cijena za domaćinstva, koja je tokom 2010. bila niža od sadašnje, veća i od pojedinih evropskih

Najbrojnija domaćinstva od januara plaćaju 7,68 centi kilovat-sat struje, dok one sa jednotarifnim brojilima košta osam centi. Uporedne cijene su bez poreza na dodatu vrijednost, a kada se uračuna PDV, cijena za građane u Crnoj Gori iznosi 8,98 i 9,39 centa.

Portal Analitika je prenio podatke regulatornih agencija, konstatujući da “cijena kilovat-sata električne energije u Crnoj Gori ne odskače u poređenju sa zemljama bivše SFRJ”.

Prema tim podacima, najskuplju cijenu plaćaju građani Slovenije -10,8 centi, gdje je prosječna plata 980 eura, i stanovnici Hrvatske - 9,5 centi, sa prosječnom zaradom od 736 eura. Izvještaj RAE pokazuje da je u 2010. u Sloveniji struja za građane prosječno koštala 10,5 centi, a u Hrvatskoj 9,34 centa po kilovat-satu.

Novi podaci potvrđuju da je od crnogorske niža cijena u BiH i Makedoniji - 6,7 centi, odnosno 6,3 centi po kilovat-satu. Uporedno - građani Makedonije su u 2010. plaćali struju po 5,22 centa, a BiH 7,37 centi.

Najjeftinije kilovate sada plaćaju građani Srbije - 5,81 cent. Podaci RAE pokazuju da je domaćinstva te države koštao 4,54 centa kilovat-sat energije u 2010.

Prosječna zarada u Makedoniji je 337 eura, dok je neto plata u Srbiji 411, a u BiH 410 eura.

Bonus video: