Bivši radnici Boksita ni nakon godinu i po nijesu regulisali penziju

Član Odbora direktora koji je predstavnik Vlade Predrag Stamatović obećao im je da će njihov problem oko radnog staža biti završen do 15. februara
67 pregleda 0 komentar(a)
Bivši radnici Rudnika boksita, Foto: Ivan Petrušić
Bivši radnici Rudnika boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 31.01.2012. 12:04h

Bivši radnici jamske eksploatacije u nikšićkim Rudnicima boksita koji su prodali radno mjesto i prihvatili socijalni program, njih 26, još uvijek nijesu regulisali penziju iako su stekli sve potrebne uslove.

Razlog neostvarivanja penzije ni nakon godinu i po od prodaje radnog mjesta je, kako su kazali neuplaćivanje radnog staža.

Bivšim radnicima, kako rekoše, u prosjeku nije uplaćeno po tri godine staža.

"Poslodavac je bio dužan da nam prije zaključenja ugovora o prodaji radnog mjesta poveže radni staž i isplati sve zaostale obaveze, što on nije uradio. Ljudima nije uplaćen radni staž i ne mogu da regulišu penziju, tako da ne znam kako njihove familije preživljavaju svo ovo vrijeme. Takođe postoje i radnici koji još uvijek nijesu ostvarili pun penzije jer im nije uplaćen radni staž koji prelazi preko 30 godina. Tu su još i dugovanja na ime tri plate, zimnice, regresa i jubilarnih nagrada, koje smo bili prinuđeni da potražujemo putem suda i postupak je još uvijek u toku. Iako smo raskinuli ugovor prije godinu i po poslodavac još uvijek nije ispunio sve obaveze prema nama. Ima oko 500 bivših radnika koji su napustili Boksite a kojima se duguje po raznim osnovama što problemi oko radnog staža, što oko neisplaćenih zarada", kazao je bivši radnik jamske eksploatacije Željko Jašović.

Prema njegovim riječima član Odbora direktora koji je predstavnik Vlade Predrag Stamatović obećao im je da će njihov problem oko radnog staža biti završen do 15. februara i oni će ispoštovati taj rok.

"Čekaćemo do 15. februara a ukoliko do tada ne bude ispunjeno to što je obećano bićemo prinuđeni da preduzmemo i neke druge mjere. I to nijesu jedini naši problemi. Prema zakonima Crne Gore poslodavac je dužan da radniku koji je poslat na 70 odsto isplaćuje zaradu u visini od 90 odsto od ličnog dohotka a mi smo za tri godine koliko nijesmo radili, jer je jama ne našom krivicom zatvorena, dobijali 50 odsto od zarade. I zbog toga je takođe podnesena tužba", kazao je Jašović.

Bivši radnici Boksita namjeravaju da sa kolegama iz Željezare formiraju Udruženje penzionera kako bi, kako rekoše, lakše mogli da se izbore sa svim anomalijama koje su se desile prilikom prodaje radnog mjesta i napuštanja firme, kako bi iste što lakše i uspješnije bile riješene.

Bonus video: