Vlada Crne Gore predložila olakšice za bogate

"Ovo suštinski znači oslobađanje onog dijela poreskih obveznika koji imaju enormne zarade (preko 50.000 eura godišnje) od jednog dijela dosadašnjih obaveza"
50 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.01.2012. 10:47h

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koji je u skupštinskoj proceduri, uvedena je najviša godišnja osnovica za plaćanje svih vrsta doprinosa (penzijsko i penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti).

U crnogorskom pravnom portalu Auditorium smatraju da će od ove novine koristi imati samo bogati, jer njihove enormne zarade neće biti oporezovane, i smatraju da na ovaj način Vlada uvodi olakšice za bogate, pišu Dnevne novine.

"Ovo suštinski znači oslobađanje onog dijela poreskih obveznika koji imaju enormne zarade (preko 50.000 eura godišnje) od jednog dijela dosadašnjih obaveza po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti", smatraju u pravnom portalu Auditorium, pišu Dnevne novine.

U Obrazloženju Predloga zakona koji je u skupštinskoj proceduri kao obrazloženje navode da će ove odredbe dovesti do privlačenja novih osiguranika.

U većini zemalja porezi i doprinosi rastu proporcionalno visini zarada

"Ovom odredbom se predlaže da najviša godišnja osnovica za 2012. godinu iznosi od 50.000 eura.

Uvođenjem najviše godišnje osnovice za plaćanje svih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, odnosno, ograničavanje iznosa na koji se obračunavaju i plaćaju doprinosi na teret zaposlenog i na teret poslodavca ima za cilj stvaranje povoljnijeg biznis okruženja koji će, kroz povoljniji tretman kod obračuna doprinosa dovesti do privlačenja novih osiguranika" piše u predlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Dnevne novine podsjećaju da u većini zemalja porezi i doprinosi rastu proporcionalno visini zarada.

Bonus video: