Euro porastao više od dva odsto

Cijena eura prema američkoj valuti skočila je 2,2 odsto, na 1,322 USD, najviši nivo od polovine decembra prošle godine
0 komentar(a)
Euro, Foto: Silico
Euro, Foto: Silico
Ažurirano: 29.01.2012. 11:54h

Euro je ove sedmice prema dolaru porastao više od dva odsto, probivši se prvi puta nakon šest sedmica iznad 1,32 američkih dolara, što se zahvaljuje nadi da će Atina i njeni kreditori dogovoriti uslove restrukturiranja grčkih dugova.Cijena eura prema američkoj valuti skočila je 2,2 odsto, na 1,322 američkih dolara, najviši nivo od polovine decembra prošle godine.U odnosu na japansku valutu, kurs eura porastao je 1,9 odsto, na 101,4 jena (JPY), prenosi Banka magazin.Cijena američka valute prema japanskoj skliznula je 0,4 odsto na 76,70 JPY.

Podršku euru pružili su medijski napisiPodršku euru pružili su medijski napisi da su privatni kreditori Grčke ipak spremni dodatno sniziti traženu kamatnu stopu od četiri odsto za nove grčke obveznice, kako bi se postigao sporazum kojim bi Grčka izbjegla bankrot.Nedavno su pregovori bili prekinuti jer grčka Vlada nije pristala na kamatu od četiri odsto, nego je nudila 3,5 odsto, u čemu su je podržali i ministri finansija eurozone.

Pregovori se nastavljaju i tokom vikenda, a sporazum se očekuje naredne sedmice. Time bi se ispunili uslovi za drugi paket međunarodne pomoći Atini i izbjegao bankrot Grčke, kada joj u martu na naplatu stigne veliki iznos duga po obveznicama."Očigledno su se ulagači već navikli na to da grčki pregovori o zamjeni obveznica sporo napreduju. Pravi je rizik za euro mogućnost prelivanja grčke krize na druge zemlje, kao i to hoće li Portugaliji trebati novi paket pomoći", kazala je Ankita Dudani iz RBS-a.

Naziru se problemi s PortugalijomI dok se problemi grčke prezaduženosti rješavaju, naziru se problemi s Portugalijom. Prinosi na obveznice te članice eurozone u petak su dosegli nove rekordne nivoe."Portugalija bi mogla biti katalizator slabljenja eura u februaru. Trojka će ispitati pridržava li se Portugalija preuzetih obveza u vezi sprovođenja reformi u okviru međunarodnog paketa pomoći toj zemlji, a ulagači u obveznice već uračunavaju restrukturiranje portugalijskog duga", kazao je Kris Tarner /Chris Turner/ iz ING-a.To bi moglo spriječiti dalje jačanje eura, ali je s druge strane, i dolar je pod pritiskom od srijede, kada je američka centralna banka Federalne rezerve najavila da će ključne kamatne stope ostati na rekordno niskim nivoima barem do kraja 2014. godine.

Portugalija bi mogla biti katalizator slabljenja eura u februaru

Bonus video: