Radnici "Pobjede" traže pomoć od Lukšića

Iz Sindikalne organizacije naglašavaju da zaposlenima nije cilj da štrajkuju, osim ukoliko budu primorani
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 13:34h

Sindikalna organizacija radnika "Pobjede" zatražila je od premijera Igora Lukšića da utiče na poslovodstvo te kompanije kako bi zaposlenima isplatilo zaostale zarade i pomoglo im da, kako navode, premoste period do privatizacije.

Ta radnička organizacija, koja djeluje u okviru Unije Slobodnih sindikata, uputila je Lukšiću pismo u kojem ukazuje na nezavidan ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u Pobjedi.

„Oko 250 zaposlenih nije primilo pet ionako malih zarada, na koji način smo mi i naše porodice dovedeni na sami prag egzistencije“, kaže se u pismu dostavljenom agenciji MINA.

Novine koje su vodili funkcioneri...

U Sindikalnoj organizaciji smatraju da je za stanje u Pobjedi država posebno odgovorna jer je, kao većinski vlasnik, postavljala rukovodeće kadrove

U Sindikalnoj organizaciji tvrde da ih je neodgovoran i nezainteresovan angažman poslovodstva prinudio tokom prošle godine organizuju štrajk, što je rezultiralo time da se najstariji dnevni list, prvi put od kad postoji, ne bude štampan jedan dan.

Podsjećaju da su potpisivanjem Sporazuma o minimumu uslova za prestanak štrajka sa poslodavcem, prekinuli štrajkačke aktivnosti, vjerujući da će poslovodstvo poštovati preuzete obaveze prema zaposlenima.

„Međutim, umjesto da predano radi na popravljanju rejtinga naše novine, poslovodstvo nastavlja sa javašlukom, plašeći nas i koristeći veoma specifičan trenutak u kom se Pobjeda nalazi u pokušaju njene privatizacije, stalno ističući da se moramo sami snalaziti jer nam oni ne mogu pomoći“, kaže se u dopisu.

Vlada je birala šefove

Iz Sindikalne organizacije naglašavaju da zaposlenima nije cilj da štrajkuju, osim ukoliko budu primorani, već da sačuvaju svoja radna mjesta i ne dozvole da se ugasi najstarija novina u Crnoj Gori.

"Na drugoj strani, mi moramo obezbijediti egzistenciju našim porodicama, što podrazumijeva redovnost isplate zarade, jer je život izuzetno skup a obaveze brojne, kao što i sami znate“, navodi se u dopisu premijeru.

U Sindikalnoj organizaciji smatraju da je za stanje u Pobjedi država posebno odgovorna jer je, kao većinski vlasnik, postavljala rukovodeće kadrove „koji su lagodno živleli i primali više nego dobre zarade“.

„Zbog toga Vas molimo da utičete na poslovodstvo kako bi nam isplatili zaradu i kako bi premostili period do okončanja privatizacije, kada ćemo, želimo da vjerujemo, dobiti novog vlasnika i odgovorniji menadžment“, kaže se u pismu koje je potpisao predsjednik Sindikalne organizacije, Branko Obrenović.

Galerija

Bonus video: