KALJENJE ČELIKA

Neksan prijeti odlaskom zbog spornih 300.000

Nedavno je Davidović kazao da je postignut usmeni dogovor sa Elektroprivredom koji bi ubrzo trebalo da se verifikuje
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 08:39h

Prema riječima stečajnog upravnika Željezare Veselina Perišića, vlasnik kompanije Neksan Miodrag Davidović najavio je raskid ugovora sa fabrikom ukoliko ugovor sa Elektroprivredom oko isporuke električne energije uskoro ne bude potpisan. Kako „Vijesti“ nezvanično saznaju, razlog nepotpisavanja ugovora je dug od 300.000 eura, koji je bio sastavni dio prethodnog ugovora, jer Neksan želi da on bude dio ponuđenih garancija dok iz Elektroprivrede traže da se dug isplati pa da se tek onda potpiše novi aneks.

"Dobio sam pismo od Davidovića u kome traži od mene da u okviru svojih ovlašćenja preduzmem aktivnosti kod Elektroprivrede i Vlade da se problem oko potpisivanja ugovora konačno riješi, jer ukoliko se to ne dogodi Neksan je najavio raskid ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa Željezarom", kazao je Perišić.

Nedavno je Davidović kazao da je postignut usmeni dogovor sa Elektroprivredom koji bi ubrzo trebalo da se verifikuje.

"Pošto sam ovoga puta pregovarao sa predsjednikom Odbora direktora Srđanom Kovačevićem vjerujem da će sve biti ispoštovano jer prethodni dogovor koji je potpisan sa Elektroprivredom nije ispoštovan. Umjesto dosadašnjih 840 hiljada eura ponudio sam garanciju u iznosu od 1,65 miliona eura. Sve što su od nas tražili, ispoštovao sam. Nije fer što je zbog toga što MNSS svojevremeno nije preuzeo električnu enegriju i zbog neostvarene dobiti Elektroprivrede u 2011. godini kažnjen Neksan", kazao je tada Davidović „Vijestima“.

Davidović

Perišić je potvrdio da je i on iste informacije dobio od Davidovića, ali da je valjda, kako kaže, stigao novi zahtjev od EPCG koja pored garancija od 1,65 miliona eura traži da Neksan uplati prvo 300.000 eura duga.

"Ne mogu preduzeti bilo kakve druge mjere osim što mogu da kažem da prema Zakonu o stečaju sve što Elektroprivreda može da traži od stečajnog dužnika jeste uredno plaćanje računa u toku stečaja i da se na ime garancije izdvoji iznos u visini jednog mjesečnog računa", kazao je Perišić.

Ugovor Neksana i EPCG istekao je 15. decembra, a sada mjesečni računi Željezare za struju umjesto 600 hiljada eura iznose 400 hiljada. Elektroprivreda je i jedan od povjerilaca Željezare i potražuje 6,17 miliona eura.

"Najbolje bi bilo da možemo da dođemo do nekog kvalitetnog partnera koji bi ponudio dobru cijenu", kazao je Perišić.

Neksan je 15. maja potpisao tromjesečni ugovor sa Željezarom, koji je dva puta produžavan. Posljednji ugovor produžen je do 15. marta, a stečajni upravnik je u međuvremenu raspisao oglas za prodaju fabrike po početnoj cijeni od 30 miliona eura. Zainteresovani kupci ponude mogu dostaviti do 4. februara.

"Iako je bilo dosta interesenata, još uvijek nijesmo dobili ni jednu zvaničnu ponudu. Najbolje bi bilo da možemo da dođemo do nekog kvalitetnog partnera koji bi ponudio dobru cijenu", kazao je Perišić.

U Željezari je sredinom aprila na zahtjev većine radnika uveden stečaj a početkom novembra je odbijen Plan reorganizacije, koji je podnio bivši vlasnik, i proglašen bankrot.

MNSS razmišlja o izmještanju opreme

Bivši vlasnik nikšićke Željezare, holandska kompanija MNSS, oglasila se saopštenjem u kome navodi da stečajni upravnik nije dozvolio njihovim stručnim konsultantima da fotografišu imovinu Željezare. Iz MNSS-a tvrde da su željeli fotografisati imovinu Željezare koja se prodaje kako bi procijenio trenutno stanje, kao i troškove koji bi nastali izmještanjem opreme van Crne Gore, i kako bi se procijenila njena vrijednost kao otpadnog željeza.

Portparol MNSS-a Džo de Has je dodao da stečajni upravnik odbija da zakaže sastanak povjerilaca, uprkos činjenici da su najveći povjerioci tražili da se takav sastanak održi, a kako razlog Perišić koristi činjenicu da je predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić podnio žalbu sudu.

Portparol MNSS-a Džo de Has je dodao da stečajni upravnik odbija da zakaže sastanak povjerilaca

"Očigledno je da Perišić sabotira pravni postupak jer bira kada da uspori i kada da ubrza stečajni postupak kako to odgovara njemu i određenim manjinskim povjeriocima", tvrdi portparol MNSS-a.

Bivši vlasnik traži od Perišića, predstavnika Vlade u odboru povjerilaca Dragana Darmanovića i Gorana Nikolića, iz Ministarstva ekonomije, koji, kako kažu, ima ulogu “savjetnika” stečajnog upravnika da sazovu sastanak povjerilaca.

MNSS ističe da ukoliko ponovo preuzme kontrolu nad Željezarom vjerovatnoća da će uspješno poslovati je veoma mala kako zbog negativnog publiciteta usmjerenog prema njima, cijena struje i pogoršavanja ekonomske situacije u Crnoj Gori.

Perišić: Ne prodajemo fabriku na kantar

Perišić je kazao “Vijestima” da se advokat MNSS-a obratio pismom u kome su od njega tražili određenu dokumentaciju, kao i mogućnost fotografisanja fabrike i njene opreme.

Perišić je ponovio da MNSS niko ne diskriminiše i da im niko ne smeta da podnesu ponudu da kupe fabriku kojom su do skoro gazdovali

“Sva dokumentacija koju su tražili stavljena im je na raspolaganje, a što se tiče fotografisanja valjda i oni, kao nekadašnji većinski vlasnici Željezare, znaju da je prema internim propisima i aktima to zabranjeno, ne samo njima nego bilo kome. Nije njihova namjera da fotografišu Željezaru radi navodne procjene stanja, već samo traže razlog da bi me optuživali za novodnu diskriminaciju. Ne prodaje se Željezara na kantar, ne režemo mi fabriku, već se prodaje cjelokupna imovina a sve što se prodaje nalazi se u listama nepokretnosti i u popisnim listama. Ko im to brani da obiđu svu imovinu koja je predmet prodaje - kazao je Perišić, dodajući da se fabrika ne prodaje na kantar da je neko reže i odvozi već kao cijelokupna imovina.

On je ponovio da MNSS niko ne diskriminiše i da im niko ne smeta da podnesu ponudu da kupe fabriku kojom su do skoro gazdovali. Perišić je ponovio da spor oko sastava Odbora povjerilaca nije pravno završena stvar, jer su žalbe podnijeli Vučinić i Rekupero.

"Iako su me prozvali otvorenim pismom da zakažem sastanak povjerilaca za 17. januara, kada su ukapirali da je sljedeći najveći povjerilac Neksan, odmah su uložili žalbu na broj članova Odbora, tako da je sastanak koji sam zakazao za 25. januar postao deplasiran kada postoje dvije žalbe", kazao je Perišić.

Galerija

Preporučujemo za Vas