Studija plaćena 630.000 eura a stručnjaci kažu da košta do 30.000

Državno tužilaštvo pozvano da ispita činjenice u vezi sa izradom Studije o ekonomskoj opravdanosti spajanja Elektroprivrede i Rudnika uglja
213 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 19:18h

Nova srpska demokratija pozvala je državno tužilaštvo da ispita činjenice u vezi sa izradom Studije o ekonomskoj opravdanosti spajanja Elektroprivrede i Rudnika uglja Pljevlja (RUP), za koju je plaćeno 630 hiljada eura.

Poslanik te stranke Strahinja Bulajić kazao je na konferenciji za novinare da u tom materijalu nema ništa novo što energetičari i drugi zainteresovani „manje više već nijesu znali“.

"A to 'ništa novo' i 'već viđeno' plaćeno je nevjerovatnih 630 hiljada eura. Pripremajući se za ovu konferenciju konsultovao sam se sa kolegama iz branše i dobio skoro nepodijeljeno mišljenje da bi, s obzirom na način dobijanja podloga za izradu studije, njena cijena koštanja mogla da se kreće najviše do 30 hiljada eura", saopštio je Bulajić.

Da sramota bude veća, svi koji se bave pitanjima energije znaju da su najbolji termoenergetičari zaposleni u TE i oni nijesu radili ovaj posao

On je istakao da je grupa stručnjaka koja je zaposlena u EPCG i RUP mogla sličnu i po kvalitetu istu Studiju da uradi za najviše dvije nedjelje „za skromne i višestruko manje honorare“.

"Da sramota bude veća, svi koji se bave pitanjima energije znaju da su najbolji termoenergetičari zaposleni u TE i oni nijesu radili ovaj posao, nego neki meni poznati ljudi", rekao je Bulajić.

Mogao se izradit dalekovod

Na pitanje ko je radio Studiju, Bulajić je istakao da je riječ o „Unikredit grupi, Zagrabačkoj banci i ostalima iz grupe“, navodeći da se za potrošenih 630 hiljada eura mogao izgraditi dalekovod dug 11 kilometara i naponskog nivoa 35 kilovolti.

"I da vam kažem, novi veći računi za struju su neminovna posljedica ovog posla"

"Dakle, dato je praktično milion dolara, što nije mali iznos, ni za razvijenije zemlje od Crne Gore, za ništa novo što već nijesmo znali.

I da vam kažem, novi veći računi za struju su neminovna posljedica ovog posla, a ovo je tek početak što ćemo morati da platimo mi iz naših sve plićih džepova", poručio je Bulajić.

On je dodao i da su se autori Studije, među kojima su Unikredit grupa i Zagrebačka banka, podatke za njenu izradu dobili od EPCG i Rudnika uglja, zbog čega su se ogradili i saopštili da ne prihvataju odgovornost za njih.

Katnić ne zna ništa o tome

Ocjenjujući da spajanje EPCG i Rudnika uglja kasni 20 godina, Bulajić je rekao da je taj posao trebalo obaviti početkom 90-tih godina prošlog vijeka, kada su to bila dva odvojena javna preduzeća, sa pojedinačnim ovlašćenjima i odgovornostima.

"Tada je propuštena šansa da se formira snažna i moćna državna energetska kompanija. Umjesto toga, pristupilo se sumnjivoj promjeni vlasništva u tim preduzećima, što je za posljedicu imalo da pojedinci bliski vlasti postanu suvlasnici", naveo je Bulajić.

O studiji, koju je platila EPCG, bi trebalo prvo da se izjasne odbori direktora Rudnika i EPCG, a nakon toga i akcionari.

Ministar finansija Milorad Katnić je kazao da ne zna ništa o ovoj studiji i da ministarstvo nikada to nije naručivalo.

EPCG: Sve urađeno po zakonu

Iz Elektroprivrede je saopšteno da su od Direkcije za javne nabavke dobili saglasnost o pokretanju i sprovođenju postupka za izbor najpovoljnije ponude za vizbor savjetnika u procesu objedinjavanja EPCG i Rudnika Pljevlja.

"EPCG je u skladu sa dobijenom saglasnošću proslijedila poziv za dostavljanje ponuda na adrese osam renomiranih grupa: ING Commercial Banking, Deutche Bank AG, BNP Paribas, KBC Securities NV, UniCredit – Zagrebačka banka d.d., UBS Deutchland AG, Societe General i CitiGroup.

U skladu sa pozivom, i Zakonom, izabran je konzorcijum Zagrebačke banke, članice UniCredit grupe, advokatske kancelarije Moravčević- Vojnović i KPMG Beograd. Taj konzorcijum je kao savjetnik, o čemu je javnost već informisana, uradio studiju tehničko-ekonomske izvodljivosti spajanja pljevaljskog Rudnika uglja i Elektroprivrede.

Pripremljena su sva potrebna dokumenta kao i modeli mogućeg spajanja dvije komanije. Sada je na akcionarima da odluče o ovim predlozima savjetnika, kao i o dinamici sprovođenja predloga. Odluka o dodjeli ugovora i izbor kompanije može se pronaći na sajtu Direkcije za javne nabavke, kako je to predvidio i Zakon", saopšteno je iz EPCG.

Bonus video: