Odloženo saslušanje članova Izvršnog odbora Željezare i Radventa

Od 16 sindikalaca na glavnom pretresu se pojavilo njih sedam jer za ostale nema dokaza da su uredno obaviješteni o održavanju pretresa
0 komentar(a)
Željezara, ročište, Foto: Boris Pejović
Željezara, ročište, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.01.2012. 14:00h

Saslušanje članova Izvršnog odbora Sindikata Željezare i Radventa, koje bivši vlasnik MNSS tereti da su 28. septembra prošle godine ušli silom i pod prijetnjom i prisilom prinudili direktora i članove Odbora da prekinu radni sastanak i napuste zgradu, odloženo je zbog nedolaska većeg broja okrivljenih za 27. februar.

Sudija Ivan Perović kazao je da nema dokaza da su o datumu ročišta uredno obaviješteni svi okrivljeni kao ni svjedoci.

Od 16 sindikalaca na glavnom pretresu se pojavilo njih sedam jer za ostale nema dokaza da su uredno obaviješteni o održavanju pretresa.

Suđenje članovima Izvršnog odbora Sindikata Željezare i Radventa po tužbi MNSS-a počelo je 24. oktobra i do sada se niko od članova uprave nije pojavio.

Na prvom glavnom pretresu saslušana su četvorica, od 16, okrivljenih sindikalaca. Svi okrivljeni su negirali krivicu i istakli da nije bilo ni sile ni nasilja, već da su svojim činom „zaštitili poslovodstvo od posljedica do kojih bi došlo da su umjesto njih ušli, s pravom, izrevoltirani radnici“.

Oni su tada kazali da je tužilac zamijenio teze i da je „sreće trebalo bi da se sudi onima koji su ovu sirotinju uništili“, kao i da poslovodstvo treba da im bude zahvalno jer su im „spasili glave“, a oni ih zbog toga tuže.

Bonus video: