AFERA TELEKOM

Ana Kolarević radila za Telekom preko Sigme

Kompaniju Sigma označena je kao jedna od četiri firme koje su učestvovale u korupcionaškoj aferi prilikom privatizacije Telekoma
160 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 09:34h

Advokatske kancelarije Ane Kolarević, sestre bivšeg premijera Mila Đukanovića, i Nikole Martinovića radile su neposredno nakon prodaje Telekoma Crna Gora 2005. godine Mađar telekomu, za kontroverznu kompaniju Sigma Inter corp. na zadatku prestrukturiranja crnogorske telekomunikacione kompanije.

Taj zaključak proizilazi iz podataka koje su vještaci Ekonomskog fakulteta, na zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), saopštili nakon analize dva sporna ugovora Telekoma, koje “Vijesti” posjeduju.

Istražitelji u Mađarskoj i Americi su sumnjivu kompaniju Sigma označili kao jednu od četiri firme koje su učestvovale u korupcionaškoj aferi prilikom privatizacije Telekoma.

Vještaci su utvrdili da je novi vlasnik za posao prestrukturiranja predvidio sumu od 600.000 eura.

Bord Telekoma je na sjednici 27. maja 2005. donio odluku o davanju ovlašćenja predsjedniku Olegu Obradoviću i članu Tomašu Morvaju da mogu potpisati i sklopiti ugovor vrijednosti do jednog miliona eura, koji je u nadležnosti budućeg menadžmenta komiteta.

"Nakon ove sjednice došlo je do potpisivanja prvog ugovora koji je predmet ovog ispitivanja. U ime kompanije predstavnik je bio Milan Perović, kao izvršni direktor Telekoma Crne Gore i Bela Varadi, direktor za pravne i kadrovske poslove. Prema priloženim dokumentima kao nesporno je utvrđeno da je kompaniju napustilo 240 radnika što je za 20 odsto više od planirane sume, a početkom oktobra 2005. izvršena je isplata po ovom ugovoru. Iako su posao radile dvije advokatske kancelarije iz Crne Gore ugovor je zaključen sa stranom kompanijom kojoj je i izvršena isplata ugovorene cijene", navedeno je u nalazu vještaka Ekonomskog fakulteta, koji u tom nalazu ne navode imena dviju advokatskih kancelarija.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Preporučujemo za Vas