Država nije dala garancije

Ugovorom o podršci projektu nijesu date bilo kakve garancije niti opterećenja na zakupljenoj imovini ili bilo kojoj drugoj imovini u vlasništvu Vlade Crne Gore ili zakupodavca
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2012. 16:15h

Povodom teksta koji je u utorak objavljen u ND Vijesti pod naslovom "Vlada od zakupa vraća kredit ako Grcima zapne", reagovalo je Ministarstvo uređenja prostora i turizma:

Citirana Odredba člana 2.0.4. Ugovora o podršci projektu, koji su između ostalih, Vlada Crne Gore, hotelska grupa Budvanska Rivijera AD Budva i HTP Miločer doo Budva potpisali sa EBRD, kojom se plaćanje zakupa podređuje planiranom redovnom servisiranju, ne podrazumijeva bilo kakvo preuzimanje obaveza Vlade Crne Gore ili bilo kog drugog subjekta, za uredno servisiranje duga, shodno Ugovoru o zajmu potpisanim sa EBRD.

Shodno Zaključku Vlade, u toku intenzivne aktivnosti u vezi sa zahtjevom kompanije Adriatik propertis za smanjenje zakupnine za dvogodišnji period

Radi svake preciznosti, navodimo da u slučaju da Adriatik properties, ne bude u mogućnosti da uredno izmiruje svoje obaveze prema navedenoj finansijskoj instituciji, EBRD može preuzeti samo prava iz Ugovora o zakupu, a ne i bilo koje svojinsko ili drugo pravo na imovini koja je predmet zakupa. Naime, naprijed navedena odredba o preuzimanju prava iz ugovora daje samo ovlašćenja EBRD da, u slučaju da joj kompanija Adriatik propertis ne izmiruje obaveze po osnovi datog kredita može ponuditi Vladi Crne Gore i Zakupodavcima ulazak “zamjenske kompanije” koja će preuzeti sve obaveze iz Ugovora o zakupu imovine, pod uslovom da je ista prihvatljiva navedenim subjektima i da je ista izabrana u skladu sa zakonom definisanom procedurom (klauzula 2.0.3. d navedenog Ugovora o podršci projektu).

Vlada i bilo koji od zakupodavaca zadržavaju pravo na raskid ugovora

Ukazujemo da je pomenuti dokument u potpunosti javan dokument i isti je u skladu sa procedurom, od strane ovog ministarstva ustupljen jednom broju zainteresovanih subjekata

Takođe, značajno je da navedenim Ugovorom o podršci projektu, nijesu date bilo kakve garancije niti bilo kakva opterećenja na zakupljenoj imovini ili bilo kojoj drugoj imovini u vlasništvu Vlade Crne Gore ili zakupodavca.

Konačno ukazujemo da je pomenuti dokument u potpunosti javan dokument i isti je, kao takav, u skladu sa procedurom, od strane ovog ministarstva ustupljen jednom broju zainteresovanih subjekata, koji su za to iskazali interesovanje u skladu sa principom i postupkom slobodnog pristupa informacijama.

Pored navedenog, još jednom ukazujemo da su, shodno Zaključku Vlade Crne Gore, u toku intenzivne aktivnosti ovog ministarstva u vezi sa zahtjevom kompanije Adriatik propertis za smanjenje zakupnine za dvogodišnji period (2011. i 2012.) i očekujemo da će iste biti realizovane u najkraćem roku, o čemu ćete biti blagovremeno informisani, zaključuje se u reagovanju Ministarstva uređenja prostora i turizma.

MANS: I ovaj kredit će vraćati poreski obveznici

"Dok premijer Igor Lukšić iz Maroka poručuje da je tamo podsticao investicije u turizam, zakupci Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže u kontinuitetu krše ugovore o zakupu pomenutih hotela, istovremeno tražeći povoljnije uslove za svoje poslovanje" saopšteno je iz MANS-a.

Vlada je, kako se ocjenjuje, garantovala i dobijanje kredita od 37 miliona eura od EBRD-a, i obavezala se da će u slučaju da investitori ne vrate kredit, rate namirivati iz zakupa koji plaća investitor.

"Imajući u vidu da investitor već sada duguje oko milion eura na ime zakupa, veoma je vjerovatno da će i kredit vraćati poreski obveznici", smatraju u MANS-u.

Državni tužilac do sada nijednom nije reagovao u slučaju Svetog Stefana, bilo da se radi o poštovanju ugovornih obaveza, nelegalnoj gradnji ili sumnjivim finansijskim iskazima

"Naime, grčka kompanija "Adriatic Properties" je počela rekonstrukciju hotela Sveti Stefan već krajem 2009. godine, a dozvola joj je izdata u maju 2010. godine, što znači da su više od pola godine nelegalno izvođeni radovi na poznatom poluostrvu. U istoj godini, „Adriatic properties“ je u Miločerskom parku nelegalno sagradio dva objekta za hotelski servis, za koje je Inspekcija zaštite prostora u maju 2010. godine donijela rješenje o rušenju, koje nikada nije sprovedeno", navodi MANS i ocjenjuje da, umjesto da se primijeni zakon i poruše nelegalno sagrađeni objekti, Skupština Opštine Budva je “ekspresno donijela odluku kojom je objektima od čvrstog materijala dat status privremenih objekata, čime je legalizovana nelegalna gradnja”.

"Aneksi, privremene dozvole i izmjene planova, samo su mehanizmi Vlade Igora Lukšića kojima se žele prikriti veoma konkretna krivična djela koja su počinjena u slučaju Svetog Stefana. Državni tužilac do sada nijednom nije reagovao u slučaju Svetog Stefana, bilo da se radi o poštovanju ugovornih obaveza, nelegalnoj gradnji ili sumnjivim finansijskim iskazima. Postavlja se pitanje da li i ovom aferom treba da se bave nadležni organi neke druge države kako to Lukšić preporučuje u slučaju Telekoma", zaključuje MANS.

Galerija

Bonus video: