Manji porezi u siromašnim opštinama

Poslanik SNP-a Dragoslav Šćekić rekao je da je pitanje koliko je Vlada bila iskrena u namjeri da poreskim olakšicama uradi nešto za nerazvijene opštin
150 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Vesko Belojević
Odbor za ekonomiju, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.01.2012. 11:28h

Odbor za ekonomiju, budžet i finansije usvojio je juče izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i porezu na dobit, dok izmjene zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i predlog SDP-a da se dopuni zakon o PDV-u nijesu prihvaćeni.

Izmjenama zakona o porezu fizičkih lica predviđeno je uvođenje poreskih olakšica za preduzetnike koji počinju poslovanje u nedovoljno razvijenim opštinama tako što će za prve tri godine biti oslobođeni od oporezivanja, a narednih pet godina plaćali bi porez u iznosu od 50 odsto poreske obaveze. Novim rješenjima za porez na dobit predviđeno je izjednačavanje statusa pravnih i fizičkih lica kada je u pitanju tretman poreskog oslobađanja.

Poreske olakšice po osnovu ta dva zakonska akta, shodno odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pravilima državne pomoći, neće važiti za poreske obveznike u sektoru primarne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, transporta ili izgradnje brodova, ribarstva i čelika.

Poslanik SNP-a Dragoslav Šćekić rekao je da je pitanje koliko je Vlada bila iskrena u namjeri da poreskim olakšicama uradi nešto za nerazvijene opštine.

- Ili je samo htjela da ostvari dobit. To kažem iz razloga što znamo kako posluju preduzeća u sadašnjoj ekonomskoj situaciji, dok doprinose moraju platiti. Ne znamo hoće li biti dobiti, a doprinosi su obavezni – rekao je Šćekić.

U toj partiji smatraju da je bilo prostora da se neki sektori oporezuju po beneficiranoj stopi (telekomunikacije i energetika), kao i da bi trebalo imati bar dvije progresivne poreske stope zbog velikog socijalnog raslojavanja.

U SDP-u je ocijenjeno da je dobro što Vlada ide sa novim poreskim podsticajima zbog činjenice da se nedovoljno koristi politika regionalnog razvoja.

- Morali bi da postoje i poreski podsticaji po osnovu novog zapošljavanja u nerazvijenim opštinama što bi u kombinaciji sa rješenjima koja Vlada predlaže bila dobra stvar za privlačenje investitora – ocijenio je poslanik SDP-a Damir Šehović, dodajući da će razmisliti o amandmanu kojim bi se omogućili podsticaji za zapošljavanje.

Poslanik PzP-a Zarija Pejović je ocijenio da novi podsticaji neće biti dovoljan stimulans za razvoj biznisa zato što je potrebno da Vlada razvija biznis centre koji bi pružili stručnu pomoć privrednicima i da im obezbijedi kapital.

Pomoćnik ministra finansija Biljana Šćekić kazala je da novim rješenjima nastavljaju da vode konkurentnu poresku politiku, te da bi opštine morale više da se uključe kako bi bile privlačne investitorima. Ona je dodala da Vlada priprema uredbu o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija lica kojom će sadržati stimulanse za neke biznis zone.

Ostao PDV na humanitarnu pomoć

Odbor nije prihvatio predlog SDP-a da se dopuni Zakon o PDV-u rješenjem koje bi omogućilo da se ne oporezuje isporuka proizvoda ili pružanje usluga koje se doniraju u svrhu korišćenja u zdravstvenim, obrazovnim, kulturnim, naučnim i socijalnim ustanovama, sportskim klubovima i organima državne i lokalne uprave što bi, prema riječima Šehovića, bio dobar način da se promovišu humanitarne aktivnosti.

Taj predlog je podržala SNP, dok su PzP, Nova, DPS i BS bili protiv. Šćekić je kazao da bi Vlada trebalo da razmisli i o smanjenju PDV-a na struju kako bi omogućila građanima da plaćaju manje račune. - Očekujemo od SDP-a da nas podrži u tome kako građani ne bi trpjeli više povodom toga – kazao je Šćekić.

Bonus video: