Vlada od zakupa vraća kredit ako Grcima zapne

Predviđeno je da će, u slučaju da Adriatik propertis kasni u izmirenju obaveza ka EBRD, ugovor biti raskinut a EBRD će tražiti „zamjensku kompaniju”
76 pregleda 0 komentar(a)
sveti stefan, Foto: Boris Pejović
sveti stefan, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.01.2012. 09:23h

Vlada će u slučaju da budvanska kompanija Adriatik propertis, zakupac Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže, ne bude redovno vraćala 37 miliona eura koje joj je odobrila Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) novac od zakupa podrediti isplati tog kredita.

To je predviđeno Sporazumom o podršci projektu rekonstrukcije hotela Sveti Stefan i izgradnje hotela Kraljičina plaža, koji je ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić potpisao sredinom februara 2011. godine.

Sporazumom, u koji su „Vijesti” imale uvid, predviđeno je da će, u slučaju da Adriatik propertis kasni u izmirenju obaveza ka EBRD, ugovor biti raskinut a EBRD će tražiti „zamjensku kompaniju”. Vladina uloga u tom slučaju je da novac od zakupa „podredi” servisiranju duga po ugovoru o kreditu.

Štetni sporazum, kao i cijeli posao oko zakupa najekskluzivnijih lokacija na crnogorskom primorju, svjedoči o blagonaklonom odnosu Vlade prema neodgovornim investitorima. Tome ide u prilog i činjenica da, umjesto da raskine ugovor sa zakupcem, Vlada toleriše i probijanje svih rokova predviđenih ugovorom i „razumijevanjem” za kašnjenje u isplati zakupa.

Ministar Sekulić već drugi mjesec pregovara sa predstavnicima Adriatik propertisa u vezi sa njihovim zahtjevom da se izmijeni ugovor u dijelu visine zakupnine Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže.

Prema posljednjim informacijama do koje su „Vijesti“ došle, pregovori su „intenzivirani i očekuje se njihovo skoro okončanje“. O detaljima u Vladi ne žele da govore, ističući da će uskoro sve biti jasno.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: