Šehović: Ne smije biti zaštićenih u aferi "Telekom"

SDP je bio protiv privatizacije “Telekoma” i prodaje telekomunikacione infrastrukture i zbog toga smo izašli iz svih privatizacionih tijela, kaže poslanik
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 09:14h

Poslanik Socijaldemokratske partije i član Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Damir Šehović ocjenjuje neprihvatljivim da država preuzima dugovanja preduzeća „Pobjeda“ i da ukoliko se utvrdi da je bilo korupcije tokom ili nakon prodaje „Telekoma“ treba da odgovaraju svi, bez obzira na ime i prezime.

Šehović u intervjuu „Vijestima“ kaže da ne razumije one koji žale što pljevaljski energetski sistem nije prodat, posebno nakon što se kupac Kombinata aluminijuma, prvorangirani ponuđač za Termoelektranu i trećinu Rudnika uglja, nije pokazao investitorom i KAP je kamen o vratu crnogorske ekonomije.

Da li SDP smatra da Vladina komisija treba da prihvati ponudu za državno preduzeće kojom bosanski “Avaz”traži da 6,47 miliona eura kredita “Pobjede” bude otpisano - vraćeno iz budžeta Crne Gore?

Cijenim da je neprihvatljiva trenutna ponuda bosanskog Avaz roto presa, koja je dobijena za prodaju Pobjede. Vjerujem da nema ekonomske logike da država preuzme 6,47 miliona eura kredita, a da joj se zauzvrat nudi 1 euro za akcije uz ponuđeno za socijalni program i investicije. Savjet za privatizaciju je nedavno dao mandat Tenderskoj komisiji da otpočne pregovore u cilju poboljšanja ponude koja se odnosi na cijenu za akcije i investicioni program. SDP će zauzeti konačan stav kada pregovori budu završeni i kada dobijemo konačan izvještaj od Tenderske komisije. Nadam se da će u pregovorima komisija uspjeti da poboljša ponudu, jer bi je u suprotnom, barem što se mene lično tiče, trebalo odbaciti.

Šta očekujete da pokaže korupcionaška afera “Telekom”, odnosno istraga Tužilaštva i buduća parlamentarna? Mislite li da bi istraga mogla dovesti do hapšenja predstavnika tadašnje Vlade ili uprave kompanije, onih za koje bi se dokazalo da su uzimali mito?

Očekujem da nadležni organi u odgovarajućem postupku utvrde da li je neko u toku ili nakon privatizacije prekršio bilo koji zakon ove države. Ako je odgovor pozitivan, onda svi oni moraju da odgovaraju, bez obzira o kome se radi i koje su funkcije tada pokrivali. Međutim, takođe očekujem da nikom nećemo unaprijed presuđivati a da pri tom nemamo valjane dokaze za to. Dakle, niko ne smije biti zaštićen, ali ni žigosan pred javnošću zbog svog imena i prezimena.

Može li kompanija biti vraćena državi ako se ispostavi da je u osnovi privatizacije bila korupcija? Američke finansijske vlasti utvrdile su da je podmićeno više crnogorskih zvaničnika, uključujući i sestru tada najvišeg vladinog funkcionera. Da li u SDP-u mislite da se radi o sestri bivšeg premijera, advokatici Ani Kolarević?

Prepustimo nadležnim organima da bez bilo čijeg pritiska odrade do kraja svoj dio posla, pri čemu i parlament treba da koristi svaku poslovničku mogućnost koja može pomoći samom postupku.

Što se SDP-a tiče, javnosti je poznato da smo bili protiv privatizacije “Telekoma”, a posebno protiv prodaje telekomunikacione infrastrukture i da smo zbog toga izašli iz svih privatizacionih tijela. I tada i danas smatrali smo da kompanije kojima je profit praktično zagarantovan ne smijemo otuđivati, i pored kratkoročnih benefita koje možemo imati neposredno nakon prodaje.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: