Budva odlučila: Za hotelijere pet puta manje komunalije

Odlukom je predviđeno znatno smanjenje komunalija kada su u pitanju hoteli sa 4 i 5 zvjezdica
108 pregleda 0 komentar(a)
Budva Adriatik, Foto: Vuk Lajović
Budva Adriatik, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.01.2012. 13:37h

Opština Budva biće prva od primorskih lokalnih uprava koja će u praksi pretočiti deklarativne najave da će investitori koji budu namjeravali da grade hotele sa 4 i 5 zvjezdica, plaćati čak pet puta manji iznos komunalija nego što je to do sada važilo.

Naime, odbornici budvanskog parlamenta već narednog četvrtka, za kada je zakazana sjednica lokalnog parlamenta, razmatraće predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o naknadi za komunalno opremanje gradjevinskog zemljišta.

Odlukom je predviđeno znatno smanjenje komunalija kada su u pitanju hoteli sa 4 i 5 zvjezdica koji bi trebalo da se grade u ekskluzivnoj i prvoj zoni, ali i sajamski sadržaji, šoping molovi i spa centri koji su sastavni dio hotelskog kompleksa, a za koje je izdata posebna građevinska dozvola.

Popust u visini od 75 odsto od obračunate vrijednosti naknade odobrava se samo ukoliko se u roku od 18 mjeseci od dana važenja Odluke ugovori naknada sa investitorima koji žele da grade i ako se plaćanje vrši u cjelosti

Ovo umanjenje komunalija se neće odnositi na apart i kondo hotele.

"Na donošenje ovakve Odluke odlučili smo se jer smo realno sagledali stanje na svjetskom tržištu, posebno u zemljama koje su uglavnom orijentisane na turizam od kojeg i ostvaruju najveće prihode. Upravo su te zemlje, poput Turske, Grčke, Portugalije, pa i susjedne Hrvatske odredile niz povoljnosti kojima žele da privuku nove investitore i svjež kapital", istakao je gradonačelnik Budve Lazar Rađenović.

Rađenović dodaje i da nikada do sada u budvanskoj opštini nije bila toliko očigledna razlika između hotelskih i stambenih objekata, kada su komunalije u pitanju, što se oslanja i na preporuku Vlade Crne Gore o uklanjanju biznis barijera za investitore u hotelskoj industriji.

Popust u visini od 75 odsto od obračunate vrijednosti naknade odobrava se samo ukoliko se u roku od 18 mjeseci od dana važenja Odluke ugovori naknada sa investitorima koji žele da grade i ako se plaćanje vrši u cjelosti.

Investitor je obavezan i da u roku od 36 mjeseci od dana potpisivanja ugovora o naknadi za komunalno opremanje gradjevinskog zemljišta ispuni sve neophodne uslove za dobijanje upotrebne dozvole.

U protivnom, gubi pravo ostvarenog popusta i dužan je da sa Opštinom pristupi zaključenju aneksa ugovora o plaćanju naknade po punoj cijeni i bez ostvarenog popusta.

Bonus video: