"Dakićevci" spremni za protest 21. januara, Liberali podržavaju

Bivši radnici i povjerenici "Radoja Dakića" se tri godine okupljaju preko puta zgrade Vlade i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2012. 13:12h

Bivši radnici i povjerioci fabrike "Radoje Dakić" podržaće radnički protest koji je zakazan za subotu u Podgorici.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević, kazao je agenciji Mina-business da je pozvao sve radnike i povjerioce da organizovano dođu na protest u subotu.

"Pred kraj zbora obratio sam se danas radnicima i obavjestio ih da ćemo u subotu podržati protest protiv računa za struju i protiv socijalne i ekonomske politike Elektroprivrede Crne Gore (EPCG)", rekao je Vukčević.

Sat ćutanja za 60 preminulih kolega

Bivši radnici i povjerioci fabrike "Radoje Dakić" okupili su se ispred Vlade kako bi satom ćutanja podsjetili na 60 kolega koji su preminuli čekajući ispunjenje zahtjeva tokom tri godine koliko traju njihovi protesti.

Vukčević je dodao da su radnici zbog pasivne uloge države i lošeg odnosa prema ljudskim životima danas našli način da državi skrenu pažnju i pokažu da su jedinstveni.

"Ako ne bude pomaka u rješavanju situacije nastavićemo u srijedu dalje proteste pred Vladom i pokušaćemo da demonstriramo šetnje oko institucija, Skupštine, Vlade", kazao je Vukčević.

Autor Zoran Bojović

Bivši radnici i povjerenici "Radoja Dakića" se tri godine okupljaju preko puta zgrade Vlade i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura.

Kompanije Zetagradnje i "Čelebića" su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine 221 hiljada kvadratnih metara zemljišta “Radoja Dakića”, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg čine Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani /Company/ i Master inžinjering za to zemljište nudio je 27 miliona eura.

Liberali podržavaju protest

Liberalna partija Crne Gore (LPCG) podržava građanski protest, koji je Unija slobodnih sindikata najavila za subotu.

Predsjednik te partije, Andrija Popović, ocijenio je da su protesti jedini preostali demokratski način ukazivanja da ovako više ne ide, iako građani nemaju gotovo nikakvu tradiciju pokazivanja bijesa na ovaj način zbog zabrinjavajuće ekonomske situacije, ali jednom se mora početi.

"Neodgovornost vlasti, a može se govoriti i o inaćenju sa narodom, poprimila je nebeske razmjere. Kako drugo objasniti situaciju u kojoj crnogorski građani plaćaju najskuplju struju i gorivo, ne samo u regionu, a poznato je da ti energenti vuku sa sobom sve ostale troškove", naveo je Popović u saopštenju dostavljenom agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je LPCG prije nekoliko mjeseci najavila bunt širokih razmjera, zbog ekonomske situacije nedostojne čovjeka, u kojoj se nalaze svi osim nekoliko procenata privilegovanih pobjednika crnogorske tranzicije. Traženo je i da to bude posebna i jedina tema vanredne sjednice parlamenta.

Galerija

Bonus video: