Bošković priznao da je imovina Rudnika uglja potcijenjena

Bošković je na pitanje da li bi "utapanje" Rudnika u EPCG značilo poklanjanje Italijanima značajnih prirodnih potencijala Crne Gore, kazao da misli da je to, ipak, prekrupna riječ
0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Bošković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.01.2012. 09:10h

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Predrag Bošković ocjenjuje da je prijeko potrebna nova procjena vrijednosti kompanije.

Manjinski akcionari Rudnika, koji imaju udio od 18 odsto, u dopisima "Vijestima" su upozoravali da je to neophodno, jer je potcijenjena imovina RUP-a. Prikazano je da vrijedi oko 22 miliona eura, što je procijenjeno početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Bošković kaže da će od nove procjene "mnogo toga zavisiti", povezujući je sa predlogom spajanja Rudnika uglja sa Elektroprivredom.

"Nominalna vrijednost Rudnika je znatno veća, s obzirom na to da kada je rađena procjena nijesu uzeti u obzir uloženi rudarski radovi, pravo na koncesiju i drugo", rekao je Bošković “Večernjim novostima”.

Odgovarajući na tvrdnje malih dioničara da bi spajanje Rudnika sa EPCG predstavljalo pljačku, Bošković tvrdi da će njegov stav biti da se manjinski akcionari zaštite u najvećoj mogućoj mjeri.

Studija spajanja je urađena na zahtjev EPCG. Udruženu kompaniju tražio je italijanski A2A, koji upravlja Elektroprivredom i najveći je akcionar Rudnika.

Na navode stručnjaka da bi se tako stvorila mogućnost da A2A poveća vlasnički udio u EPCG i ugrozi državnu prevlast, Bošković odgovara da elaborat ne daje odgovor na to pitanje i zato je kao takav manjkav.

On je naglasio da se moraju detaljno znati načini i uslovi pod kojima je predviđeno restrukturiranje koje bi dovelo do zajedničkog preduzeća Rudnika i Termoelektrane Pljevlja, da bi se moglo govoriti o uticajima koje bi moglo imati na akcijski kapital manjinskih kao i ostalih akcionara.

"Predloženi elaborat podrazumijeva samo jedan model, klasično spajanje Rudnika uglja i EPCG, gdje bi Rudnik postao jedna proizvodna cjelina u okviru EPCG", kazao je Bošković.

Bošković je na pitanje da li bi "utapanje" Rudnika u EPCG značilo poklanjanje Italijanima značajnih prirodnih potencijala Crne Gore, kazao da misli da je to, ipak, prekrupna riječ.

"A2A je i sada najveći pojedinačni vlasnik u Rudniku, pa niko ne govori da je nešto poklonjeno. Ključno je kako će se tim resursima u budućnosti upravljati, nezavisno od toga ko će biti dominantni vlasnik. Bolje i privatno, racionalno, nego državno neracionalno upravljanje", smatra Bošković.

Bonus video: