Masoničić otklonio sumnje: Nećemo na proteste!

Oba sindikata nedavno potpisala Sporazum sa Vladom, vezano za zaposlene čije se zarade finansiraju iz budzeta, koji ih obavezuje da “analitički ulaze u određene priče“
0 komentar(a)
Zoran Masoničić i Srđa Keković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Masoničić i Srđa Keković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.01.2012. 08:21h

Unija slobodnih sindikata (USS) neće moći da računa na podršku kolega iz Saveza sindikata Crne Gore na protestu koji su zakazali za subotu u podne.

Generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić je kazao „Vijestima“ da oni nijesu razgovarali o učešću na protestu USS ali da svaki njihov član sam za sebe odlučuje da li će Uniji dati podršku, te da će oni organizovati protest kada budu smatrali za potrebno.

"Mi smo ozbiljna asocijacija koja poštuje svoje procedure, a naše aktivnosti nijesu išle u pravcu organizovanja članstva za protest. Više smo zainteresovani za jačanje dijaloga i uloge Socijalnog savjeta koji je upoznat sa našim stavovima vezanim za poskupljenje električne energije i socijalnog statusa zaposlenih", rekao je Masoničić.

On je rekao da su oba sindikata nedavno potpisala Sporazum sa Vladom, vezano za zaposlene čije se zarade finansiraju iz budzeta, koji ih obavezuje da “analitički ulaze u određene priče“.

"SSCG želi uspjeh drugoj sindikalnoj centrali kada su u pitanju njihove sindikalne aktivnosti, a mi kao veća centrala, koja na drugačiji način ulazi u tu priču, sve ćemo urediti sa našim aktima i kada budemo smatrali da treba organizovati neki takav skup to ćemo i uraditi i on će biti masovan i adekvatno organizovan", rekao je Masoničić i dodao da SSCG ne smatra da treba da prati aktivnosti USS.

"Ne treba niko da nas vodi", kazao je on.

USS je najavio da će protestni skup početi u 12 časova ispred zgrade Vlade, dok će učesnici protesta krenuti sa Trga Republike 15 minuta ranije.

Povod za organizovanje skupa je “ogromno nezadovoljstvo zbog sveukupne ekonomsko-socijalne situacije zaposlenih i građana, koje je eskaliralo najnovijim poskupljenjem cijene električne energije i koje će za sobom neminovno povući poskupljenje ostalih roba i usluga”.

USS očekuje da će se okupiti oko 2.000 građana.

Komunisti dolaze

Komunisti će se priključiti protesnom skupu koji organizuje Unija slobodnih sindikata.

Tako je odlučeno na sjednici predsjedništva CK JKP-CG koja je održana proteklog vikenda. Na sjednici je diskutovano o vrlo teškom ekonomsko-socijalnom položaju građana Crne Gore.

"Donesena je odluka i da će komunisti učestvovati na lokalnim izborima koji se odžavaju u četiri primorske opštine.

Zbog toga što se u javnosti spekuliše da u Crnoj Gori ne postoji lijevo orijentisana partija, želimo da naglasimo da smo mi jedina registrovana i lijevo orijentisana partija i da već duže vremena imamo odbornika u SO Plužine", stoji u saopštenju koje je potpisao Mirko Vuković.

Bonus video: