Samo im kažeš "Fiesta" i odmah postane zabavno

"Vijesti" su probale da od proslavljenih čelnika RTCG saznaju kome su građani plaćali milione za satelitski signal. Odgovori su antologijski...
386 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 04:28h

Poslovanje kontroverzne ofšor kompanije "Fiesta Investments LTD" registrovane na Mauricijusu, koja je posredovala u emitovanju satelitskog programa Radio Televizije Crne Gore skoro čitavu deceniju i dalje je velika javna tajna u Crnoj Gori.

Aranžman javnog servisa sa tom ofšor firmom vrijedan u, za sada, nepoznatim milionskim iznosima (od sedam do 11 miliona eura) i te kako je koštao građane, poreske obveznike, koji bi za precizne iznose uplata, da je sreće, prvi trebalo da saznaju.

Vojvodić: Nisam pravnik

Kompanija sa istim imenom i adresom je u žiži interesovanja javnosti i zbog Mađar Telekoma i američkog regulatora na tržištu kapitala, koje su je označile među četiri firme koje su učestvovale u korupciji visokih crnogorskih zvaničnika 2005. godine.

Više direktora Radio Televizije Crne Gore koje su „Vijesti“ kontaktirale, ne znaju ili jednostavno ne žele javno da otkriju ime gazde kontroverzne ofšor firme, sa kojom su godinama poslovali.

Na pitanje „Vijesti“, ko je vlasnik Fieste budući da je bio „u staroj garnituri ljudi“ koji su vodili Televiziju, aktuelni generalni direktor RTCG Rade Vojvodić je odgovorio da to ne zna.

"Ja sam bio urednik, ne menadžer, niti pravnik, niti sam odlučivao i imao veze sa tim... Vidite sa pravnom službom", rekao je Vojvodić.

Ćalić: Baš ne znam

Bivši predsjednik Savjeta RTCG Branislav Ćalić, takođe, nije znao da kaže ko je gazda kompanije koja je posredovala u emitovanju satelitskog signala. On je bio na čelu Savjeta RTCG 2003. godine.

"Baš ne znam. Nas je interesovalo da imamo satelitski kanal preko kojeg možemo da emitujemo program. U to doba Televizija je zapošljavala 1.312 ljudi, a njen račun bio je blokiran već značajan period. Rečeno nam je da Televizija sredstava nema, a Savjet se nije bavio upravljačkom i finansijskom strukturom i pokazateljima već Upravni odbor, koji je bio zadužen za te poslove po Statutu. U Savjetu RTCG se niko nije bavio tom problematikom. Nama je bilo vrlo bitno da se realizuje program za našu dijasporu i bavio se životom i radom naših iseljenika", objasnio je Ćalić, i uputio nas na ljude iz finansija i bivšeg Upravnog odbora.

Cerović: Rekli su mi da ne brinem

Ni bivši predsjednik Upravnog odbora RTCG Rajko Cerović, međutim,nije znao odgovor na pitanje ko su gazde Fieste koja je čitavu deceniju obezbjeđivala kao posrednik emitovanje satelitskog signala.

"Imali smo raznih unutrašnjih problema, trebalo je otpusti značajan dio radne snage. Meni je odmah rečeno: 'Ne brini oko satelita, to je plaćeno'. Ja sam shvatio da to plaća Vlada i čak sam smatrao da je logično i nijesam se dublje interesovao za to", rekao je Cerović.

Na pitanje da li su mu bili poznati godišnji iznosi kojim je "Fiesti" plaćana ova usluga, Cerović je odgovorio da je „jednom dobio izvještaj te vrste, ali da nije bio siguran koliko može koštati zakup satelita“.

"Jednostavno se nijesam udubljivao oko toga, a i tako mi je suresisano: Ne brini, to je plaćeno – dodao je Cerović koji, kako kaže, smatrao 'da to Vlada radi preko neke firme'.

Na pitanje „Vijesti“ da li nam može otkriti da li mu je to sugerisao neko iz Vlade, Cerović je odgovorio odrečno, navodeći da je sugestija bila iz menadžmenta.

"Radovan Miljanić (bivši generalni direktor-prim. aut) mi je isto rekao: „Ne znam ni ja detalje, ali je to plaćeno i ne bih se time opterećivao“, kazao je Cerović.

Vučinić: Nijesam još bio direktor

Ni bivši generalni direktor RTCG Miodrag Vučinić kaže da ne zna ko su gazde Fieste.

"Taj ugovor je potpisan prije nego što sam ja svojevremeno imenovan za generalnog direktora", dodao je Vučinić.

Ipak, on je donedavno u RTCG bio direktor opštih poslova i finansijski direktor, pa smo ga pitali da li zna kome je uplaćivan novac za ovu uslugu.

"Ne znam, ne znam. To nije ni išlo preko Televizije. Znam samo da je taj ugovor bio na snazi 2001,2002. i 2003. kad sam ja bio direktor i da je bio oročen na šest godina", kazao je Vučinić.

Jauković: Ja sam brinuo o programu

Ni Veljo Jauković, bivši direktor Televizije ne zna ko je gazda Fieste. On napominje da je njegova dužnost bila „da se stara o programu, a ovlašćenja generalnog direktora (Vučinić, a potom Miljanić) su bila da se stara o svemu vezano za ugovore“.

Američka komisija za hartije od vrijednosti je otkrila da je jedan od četiri lažna ugovora Mađar telekoma bio na ime Fieste i da je poslužio za korupciju vladinih službenika prilikom kupovine crnogorskog telekoma.

Po Fiesta ugovoru i ugovoru firme Activa, koji su sklopljeni sa firmama sa Mauricijusa i Sejšelskih ostrva, isplaćeno je 4,47 miliona eura za usluge koje nijesu izvršene.

Bašović potpisala ugovor, ali se ne sjeća

Atlas grupa Duška Kneževića bila je u interesnim i poslovnim vezama sa Fiestom, o čemu su “Vijesti” detaljno pisale prošle sedmice.

Brankica Bašović, bivša direktorka firme Attika Land DOO Podgorica, koja danas vodi Fin invest, jednu od najpoznatijih Kneževićevih kompanija, potvrdila je juče “Vijestima” da je sa predstavnikom Fieste, prije skoro pet godina, potpisala ugovor kada je ova kompanija postala drugi osnivač Attika Land DOO.

Bašović, međutim, nije mogla reći sa kojim predstavnikom, advokatom "Fieste" je taj ugovor potpisala, jer je od tada prošlo skoro pet godina.

"Za sve postoji vrlo uredna dokumentacija u Attika Land i morala bih to da vidim. Ja stvarno ne znam osnivače te firme. Odavno nisam bila tamo, niti mi je ovih dana padalo na pamet da to radim", rekla je Bašović.

Attika Land gazduje budvanskim firmama Mogren Garden i Mogren Hil koje, u stvari, predstavljaju dva velika Atlasova projekta u zaleđu plaže Mogren. Sjedište firme Attika je u Ulici Stanka Dragojevića broj 4. u Podgorici gdje se nalazi sjedište nekoliko Kneževićevih firmi iz grupacije.

Galerija

Bonus video: