Radnici prerade KAP-a štrajkuju glađu

Radnici su, njih pet, 27. decembra prošle godine počeli štrajk glađu, jer im poslodavac nije isplatio zarade, a zamrzli su ga tokom novogodišnjih praznika.
0 komentar(a)
Prerada, štrajk glađu, Foto: Vesko Belojević
Prerada, štrajk glađu, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.01.2012. 16:15h

Radnici Prerade, pogona Kombinata aluminijuma (KAP), počeli su u 15 sati štrajk glađu.

Predsjednik Sindikata Prerade, Borislav Mašković kazao je agenciji Mina-business da je štrajk glađu počelo deset radnika jer je ostale njihove kolege obezbjeđenje spriječilo da uđu u prostorije Sindikata, jer su na prinudnom odmoru.

„Ostale radnike jutros je obezbjeđenje vratilo po naređenju uprave KAP-a“, rekao je Mašković.

On je dodao da su radnici uputili zvaničan dopis izvršnom direktoru KAP-a, Juriju Moisejevu u kojem su saopštili da su spremni da pređu u tu fabriku i počnu da rade, ali pod uslovom da im se prvo isplati pet plata i dvije zimnice iako im duguju pet zimnica i regres.

“Radnicima se ukupno duguje oko 640 hiljada EUR, od čega je 31 hiljada EUR za sindikalnu članarinu, a 494 hiljade EUR za stambeni fond"

Bez dokumenta

Mašković je naveo da im za to nije ponuđen nikakav zvaničan dokument, pri čemu je poslodavcu izgovor teška situacija u KAP-u.

„Njemu više ne vjerujemo, u naše ime će pregovarati Komisija za praćenje privatizacije. Što god oni dogovore mi ćemo prihvatiti“, poručio je Mašković.

On je podsjetio da su svi oni pet godina radili u KAP-u, pa onda prešli u Preradu.

"Radnici su se javljali za otpremnine, ali nam ih nijesu dali. Vlada sada nudi kompromis da radimo, ali nemamo vjere u njih", dodao je Mašković.

Radnici su, njih pet, 27. decembra prošle godine počeli štrajk glađu, jer im poslodavac nije isplatio zarade, a zamrzli su ga tokom novogodišnjih praznika.

Mašković je ranije kazao da se radnicima duguje šest plata, odnosno oko 85 hiljada EUR, kao i zimnice, jubilarne nagrade i regresi.

“Radnicima se ukupno duguje oko 640 hiljada EUR, od čega je 31 hiljada EUR za sindikalnu članarinu, a 494 hiljade EUR za stambeni fond", dodao je Mašković.

Bonus video: